L'insomni i l'ansietat del confinament poden empitjorar el control de les crisis epilèptiques

Un estudi de la Vall d'Hebron amb 255 pacients apunta que l'epilèpsia no és un factor de risc per contraure la Covid-19


L'insomni, l'ansietat o la falta de recursos econòmics relacionada amb el confinament per la Covid-19 dificulta el control de les crisis epilèptiques. Un estudi de la Vall d'Hebron amb enquestes telefòniques a 255 pacients amb epilèpsia entre 16 de març i el 17 d’abril va concloure que el control de les crisis epilèptiques va empitjorar en 25 pacients. 

Prop de la meitat dels participants va tenir ansietat o depressió durant el confinament, i un alt percentatge va patir canvis en les seves pautes del son, sobre tot insomni. Prop d’un terç dels pacients va explicar que els ingressos econòmics del seu entorn familiar s’havien reduït per la pandèmia. La investigació també apunta que l'epilèpsia no és un factor de risc per contraure la Covid-19.

Amb la idea de millorar l’atenció dels pacients, l’enquesta incloïa també preguntes sobre la percepció de l’atenció rebuda a través de la telemedicina durant el confinament. En aquest sentit, la gran majoria dels enquestats estaven satisfets amb aquestes visites. Per tant, aquesta eina podria ser d’ajuda per als professionals sanitaris per tenir un major contacte durant la pandèmia amb els seus pacients, especialment amb aquells que tenen un major risc o que són més vulnerables.

Cinc dels pacients enquestats van ser diagnosticats amb Covid-19 mitjançant una prova PCR, dos dels quals van morir. “Totes les persones del nostre estudi que van ser diagnosticades amb Covid-19 presentaven altres factors de risc importants, com l’edat avançada, que predisposen a patir símptomes greus. Encara que el disseny de l’estudi no permet extreure conclusions definitives en aquest sentit, aquestes dades estan en línia amb la idea que l’epilèpsia en sí mateixa no augmentaria el risc de desenvolupar Covid-19 greu”, segons Elena Fonseca, investigadora clínica del grup de recerca en epilèpsia del VHIR, adjunta en neurologia de la Vall d’Hebron i primera autora del treball. Segons altre estudis, la infecció per SARS-CoV-2 tampoc sembla relacionar-se amb complicacions de l’epilèpsia.

L'estudi realitzat per la Unitat d’Epilèpsia del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el Grup de Recerca en Epilèpsia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) s'ha publicat a la revista 'Acta Neurologica Scandinavica'.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article