La Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat lamenta “l’oportunitat perduda” del Pacte Migratori i d'Asil de la UE

Critica que el nou acord se centra en les “devolucions” i no en oferir vies segures


La Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR) ha lamentat “l’oportunitat perduda” del Pacte Migratori i d'Asil de la Unió Europea per garantir el respecte als drets humans i al dret d'asil de moltes persones.

La CCAR ha criticat l'eliminació del sistema de quotes de repartiment obligatòries que funcionava fins ara, perquè tot i que “vergonyosa”, implica cedir a les “pressions” d'estats que es neguen a acollir.  En línies generals, ha lamentat que l'acord se centra en mesures “per facilitar el retorn, l'expulsió en fronteres i a través d'acords de readmissió”.

D’ara endavant, els Estats membres de la Unió podran “triar a la carta” si acullen les persones sol·licitants d’asil o “patrocinen el seu retorn”, assenyalen des de la comissió. “Aquesta darrera opció no és més que un eufemisme per parlar de devolucions, que ara es podran fer amb col·laboració d’aquells Estats Membres que no tenen frontera externa”.

El president de al CCAR, Miguel Pajares, ha afirmat que el pacte “s'allunya de la necessitat de vertebrar un sistema comú d'asil a la UE que garanteixi els plens drets de les persones migrants i refugiades”. Segons el Comitè, s'ha perdut “l'oportunitat d'oferir vies legals i segures per obtenir protecció internacional que no comportin exposar la vida de les persones migrants”.

La comissió ha expressat també la seva preocupació perquè la UE “segueixi apostant per instrumentalitzat l'ajuda de cooperació al desenvolupament condicionant-la al control dels fluxos migratoris per part dels països tercers i vinculant-la a la capacitació dels cossos de seguretat en aquesta matèria”.

Així, l’organització ha assegurat que la continuïtat de l'acord amb Turquia per retornar migrants i sol·licitants d'asil vulnera el Conveni Europeu de Drets Humans, així com la directiva relativa a normes i procediments comuns en els estats membre pel retorn dels nacionals de països tercers en situació irregular del 2008. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article