El cementiri de Vic estrena un espai pioner a Catalunya per dipositar les cendres dels donants del cos a la ciència

A l'indret s'hi col·locaran les restes de les persones que han entregat el seu cos a la Universitat de Vic


El cementiri de Vic s'ha convertit en el primer a Catalunya en comptar amb un espai exclusiu per dipositar les cendres de les persones que han donat el seu cos a la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya per a la investigació. L'objectiu, explica Laia Nogué, responsable del Servei de donació de cossos de la facultat, és que, d'una banda, les restes estiguin a un indret “com cal” i què, per altra, la família compti amb un espai “on poder fer el dol”.

Des que el servei es va posar en marxa, el febrer de 2018, s'hi han inscrit 360 persones, 22 de les quals ja han traspassat. Segons ha avançat Nogué, la intenció és que en els propers dies es comencin a dur les cendres d'alguns dels finats que ja s'han utilitzat per a l'estudi.

L'espai s'ubica als jardins de Marie Curie del cementiri vigatà i s'ha buscat adequar-lo específicament amb un monument que inclou elements geològics relacionats amb la comarca, com ara margues de la Plana de Vic, pedra de Folgueroles i aigua.

També l'entorn, on hi ha auró blanc, típic dels boscos del territori. “La idea que hi ha darrere és la naturalesa, aquest cicle infinit de la matèria que torna a regenerar-se en un espai que convida a la reflexió”, ha explicat el regidor de Manteniment i Serveis de l'Ajuntament de Vic, Albert Castells. El dipositari és un pou profund, sense fons, per integrar les cendres al jardí.

Els cossos donats a la investigació permeten als estudiants aprendre “en primera persona” aspectes anatòmics del cos humà, la seva estructura i el seu funcionament, segons ha apuntat el degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, Ramon Pujol.

Un espai per a les famílies

Segons ha explicat Nogué, un cop el cos entra a la Facultat de Medicina per ser objecte d'estudi, la relació amb la família es trenca, respectant en tot moment “l'anonimat i la voluntat del donant, que és a qui aquí s'homenatja”. Així, a banda d'homenatjar a les persones que han fet el gest, ha explicat Nogué, la voluntat del nou espai és donar també a les famílies un indret on poder anar “a passar el dol”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article