Més de 500 morts de persones refugiades a la mediterrània sacsegen de nou la consciència d’Europa

En menys d’una setmana, 480 persones han mort intentant arribar a les Canàries en dues barques, mentre unes 100 més han mort prop de Líbia


Més de 500 morts de persones refugiades a la mediterrània sacsegen de nou la consciència d’Europa. En menys d’una setmana, unes 480 persones han mort intentant arribar a les Canàries en dues barques, mentre unes 100 més han mort prop de Líbia. Un dels portaveus de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, ha qualificat els rescats dels darrers dies com a “emergència”, després que aquest dijous es difongués la imatge desesperada d’una mare a la cerca del seu nadó de sis mesos, el Joseph, que va morir poques hores després de ser rescatat. En aquesta darrera actuació, l’ONG va aconseguir rescatar, a banda del Joseph, cinc cadàvers més.

Segons Proactiva Open Arms, aquesta setmana ha estat “la més mortífera” des que es tenen registres. Arran d'això, la denúncia social s'ha fet notar a les xarxes socials amb els hashtags #WhatshappeninginSenegal [Què passa al Senegal] i #LeSenegalEnDeuil [Senegal en dol]. A través d'aquestes etiquetes diversos activistes han convocat un dia de dol nacional per aquest 13 de novembre.

És en aquest context que aquest divendres el govern de les Canàries ha demanat suport a l’Estat per ajudar les persones migrades i diversos municipis de tot l’Estat, com Barcelona, s’han sumat al dia de dol i han penjat domassos i un llaç negre i han fet onejar les banderes a mig pal. 

 

Un milió d’euros a persones refugiades

En aquest context també, el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, s'ha mostrat preocupat per “l’alt nombre de denegacions de refugi" que fa l’Estat en persones que ja feien el procés d’acollida, i ho ha titllat de “deslleial”. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va anunciar aquest dimecres que destinarà un milió d'euros a persones refugiades que queden fora del programa estatal d'acollida, tot i estar en situació de molta vulnerabilitat.

Amorós també ha lamentat que Espanya és dels països amb més denegacions i ha assegurat que “això acaba abocant moltíssima gent a la irregularitat”. En aquest sentit, ha assegurat que l'any vinent hi haurà un miler de persones denegades que quedaran en una situació molt complicada.

Diverses entitats gestores del programa estatal d'acollida a persones refugiades van fer arribar al Departament la preocupació per “l'alt nombre de denegacions” de sol·licituds d'asil i per la incertesa sobre la continuïtat de moltes persones en el programa durant el 2021.

El Departament afirma que s’han detectat diversos casos de persones en situació de molta vulnerabilitat que, sortint d'aquest programa, són derivades directament als serveis socials. Tot plegat a fet al Govern reforçar els serveis socials dels municipis que acullen persones refugiades.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article