Govern i ajuntaments reclamen a l’Estat el permís de treball per als joves tutelats que fan 18 anys

Alerten que el Tribunal Suprem ha imposat condicions “impossibles d'acomplir”


El Govern i Associació Catalana de Municipis han reclamat a l'Estat que doni el permís de treball als joves tutelats quan compleixen 18 anys. Ambdues administracions exigeixen a l'executiu encapçalat per Pedro Sánchez que reformi “amb la màxima celeritat” el reglament de la Llei d'Estrangeria per evitar que els joves extutelats quedin en situació de desemparament quan arriben a la majoria d'edat.

En aquest sentit subratllen que la darrera sentència del Tribunal Suprem en aquesta matèria ha posat unes condicions per aconseguir el permís de treball “que són pràcticament impossibles d'acomplir per a qualsevol jove”. Això, alerten, aboca a la irregularitat administrativa 6.000 joves en dos anys a Catalunya.

Segons indiquen ajuntaments i Generalitat, les condicions imposades pel Tribunal Suprem passen per tenir una oferta de feina d'almenys un any a horari complert o tenir ingressos mensuals superiors als 537 euros en la primera renovació o 2.148 en la segona, que no poden provenir ni del treball ni de les ajudes socials.

“Si no poden venir ni del treball ni de les ajudes socials, d'on pretén que els joves treguin aquests recursos?”, pregunta el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani. “Són joves en situació de vulnerabilitat, no persones que viuen de rendes, que és a qui els equipara aquesta sentència tan allunyada de la realitat”, ha afegit.

Davant d'aquesta situació, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, junt amb l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), han urgit per carta al ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, a establir una autorització automàtica per treballar per als joves extutelats quan arribin als 18 anys i a concedir-los una autorització de residència de llarga durada. Aquestes dues mesures permetrien, a parer dels demandants, resoldre la “urgència” de la situació actual.

La legislació de protecció de menors “obliga les institucions a promoure la seva plena incorporació a la societat, i així hauria de continuar la legislació d’aplicació posterior a la majoria d’edat”. “Però la realitat, ara mateix, sembla la contrària”, lamenten, ja que la recent jurisprudència del Tribunal Suprem “ho fa pràcticament impossible”, manifesten en la carta enviada al Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article