Els professionals sanitaris comencen a vacunar-se

Salut anuncia que es farà en paral·lel a la vacunació del personal i usuaris de les residències

El Departament de Salut començarà a vacunar els professionals sanitaris contra la Covid-19. Així ho ha anunciat la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha explicat que aquesta vacunació es farà “en paral·lel” a la de personal i usuaris de residències, que fins ara han estat l'únic col·lectiu vacunat. 

De fet, a centres com l'Hospital Vall d'Hebron ja s'ha començat a administrar vaccines a professionals. Durant el dia està previst vacunar a l'Hospital Sant Pau, al Trueta de Girona i al Joan XXIII de Tarragona. En un inici estava previst primer començar la campanya a les residències i passar després a personal de centres sanitaris. La consellera ha explicat que s'ha pres la decisió per “maximitzar” la capacitat de vacunació. A més, també ha explicat que es farà “un esforç més” i es vacunarà cada dia, també els festius.

Segons ha apuntat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, s'ha pres aquesta decisió per reforçar aquest “grup essencial” però ha dit que no s'oblidarà que les residències són “la prioritat”. “Estem vacunant ara a les residències i ja hem iniciat també la vacunació a professionals sanitaris”, ha afegit Argimon, que ha indicat que aquest matí s'han repartit 33.000 dosis i s'anirà incrementant el repartiment durant la setmana.

El secretari de Salut Pública ha justificat que els professionals sanitaris ja eren en la primera etapa de l'estratègia de vacunació. “No és una decisió no planificada”, ha puntualitzat.

Amb tot, Salut no ha concretat amb detall com s'ha planificat la vacunació als centres sanitaris. Argimon ha dit que són els 26 centres coordinadors els que començaran a vacunar i, a la vegada, distribuiran la vacuna als centres sanitaris perquè ells mateixos gestionin la vacunació als seus professionals.

Dins d'aquests centres —tant els que formen part de la xarxa pública com de la privada— s'optarà pel “criteri d'oportunitat” i s'aplicarà un principi de precaució vacunant primer una meitat de l'equip i més endavant una altra, per si la vacuna causa temporalment alguna baixa per febre o algun altre efecte. Als hospitals ha afirmat que es prioritzarà el personal que treballa “a primera línia”, i ha citat com a exemple les urgències o les àrees de malalties infeccioses.

4.000 infermeres formades

Vergés ha dit que de les 6.000 infermeres que van respondre a la crida de Salut per participar en l'estratègia de vacunació a Catalunya, 4.000 ja han cursat la formació.

Segons Argimon, s'està fent la formació a totes aquestes infermeres perquè l'estratègia de vacunació és diferent a les residències que la que s'anirà implantant per als professionals sanitaris. “Als sanitaris no tindrem 26 centres coordinadors, sinó que es vacunarà pròpiament en els centres sanitaris, per això necessitem tenir molta gent formada perquè el propi centre pugui ser capaç de fer-se càrrec de la vacunació”. Les prop de 500 d'ara implicades, ha dit, són equips ambulants i que fonamentalment es dediquen a residències.

Argimon també ha admès que la gran majoria de les infermeres compaginen la vacunació contra la Covid-19 amb la seva jornada habitual. “Hem intentat contractar tot el que hi ha en una borsa de treball, però és que ja no hi ha més gent”, ha assegurat.

Retard en la campanya de vacunació

Pel que fa a l'endarreriment en la vacunació, que Salut va atribuir a retards en l'arribada de neveres i a l'autorització per part de els persones residents i les seves famílies, Argimon ha recordat que la vacunació és “una carrera de fons, una marató", ha explicat. “Ha de durar 365 dies i de moment en portem només quatre”, ha dit. De fet, s'ha mostrat confiat que es “recuperarà” el ritme de vacunació i s'assoliran les 748.000 en dotze setmanes, com s'havia previst inicialment.

Sobre les neveres, Argimon ha dit que actualment en tenen 250, suficients per fer la primera etapa de l'estratègia de vacunació. Més endavant, ha afegit, hi ha més lliuraments previstos i amb aquests ja n'hi hauria prou per a tota la vacunació programada.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article