800.000 persones han necessitat ajuda de les entitats per l’emergència social de la Covid-19

La Taula del Tercer Sector fa balanç de la pandèmia: “A diferència de la crisi sanitària, la social acaba just de començar”


“A diferència de la crisi sanitària, la social acaba just de començar”. Així ho adverteixen les entitats socials a Catalunya que, a través de la Taula del Tercer Sector, alerten que han hagut d’atendre 800.000 persones per l’emergència social provocada per la Covid-19, i alerten que les decisions que es prenguin en aquesta legislatura “marcaran la sortida d’una crisi social sense precedents”. 

Les ajudes que han hagut de desplegar les entitats són, sobretot, per cobrir necessitats bàsiques, com l’alimentació, on les peticions d’atenció s’han triplicat, i en l’habitatge, on s’han duplicat. “Aquesta crisi s’ha acarnissat especialment amb persones que ja estaven en una situació de vulnerabilitat, com ara les dones joves o les persones migrades, però s’hi han incorporat d’altres que han perdut la feina, tant en l’economia formal com informal, i que s’han quedat sense cap ingrés”, asseguren les organitzacions.

“Un 30% de les persones que han necessitat l’acompanyament de les entitats socials no ho havien fet mai fins ara”, reconeixen les entitats, i recorden que els treballadors de l’acció social han estat “essencials” el darrer any: “Hem aturat el cop i ens hem adaptat a una situació excepcional, que ha agafat a tothom per sorpresa, gràcies a la implicació i el treball de les professionals, persones contractades i voluntàries”, etziben.

La Taula del Tercer Sector també alerta que les entitats socials han hagut de “readaptar i reinventar” serveis i suports d’atenció a les persones en risc d’exclusió social per donar resposta a les noves necessitats sorgides arran la Covid-19. “Hem estat la xarxa de protecció social de milers de persones durant tots aquests mesos i ho continuarem sent”, afirma. I avisa que Catalunya encara no està veient “tot l’impacte social de la pandèmia”.

Una crisi social sense precedents

“La crisi del 2008 va ser dura, però aquesta serà pitjor”, alerten les entitats federades a la Taula del Tercer Sector i argumenten que serà així, perquè aquesta crisi ha arribat “quan encara no s’havien resolt problemes estructurals que han deixat una pobresa cronificada del 20%”. Les causes flagrants d’aquesta crisi estructural que, ara, suma una nova crisi a les esquenes són un mercat laboral de “mala qualitat”, que es nodreix de treballadors pobres, i les dificultats per accedir a un habitatge digne i a uns ingressos mínims.

Davant d’aquest context, la Taula del Tercer Sector assegura que les entitats socials estan patint “molta incertesa”. “Temem què passarà quan s’acabin les mesures excepcionals de protecció social com els ERTO, les moratòries de les quotes hipotecàries i de lloguer, entre altres, perquè estan contenint els efectes de la crisi social”, es lamenten.

Uns pressupostos “100% socials”

Per això, les entitats insisteixen que les polítiques socials han de ser una “prioritat clara i inexcusable” per al nou Govern i que calen uns pressupostos “100% socials”, amb un augment de la inversió en aquelles mesures que reforcin la xarxa de protecció i drets socials, que ha “trontollat” amb la pandèmia.

Per a la Taula del Tercer Sector, aquestes mesures han d’anar dirigides a assegurar una bona coordinació entre el govern català i l’espanyol per garantir la compatibilitat entre l’Ingrés Mínim Vital i la Renda Garantida de Ciutadania; aprovar un Pacte Nacional de l’Habitatge per assegurar l’accés a un habitatge digne i adequat; i enfortir la capacitat del tercer sector per incorporar al mercat de treball col·lectius vulnerables, amb l’increment dels programes vinculats a les polítiques actives d’ocupació per part del Govern i l’augment de la inversió social en infància i famílies, entre altres prioritats.

A més, també reclama que s’impulsi una Llei del Tercer Sector Social que reconegui la feina i l’aportació del tercer sector a la societat i les persones; que li permeti ser un “interlocutor reconegut” per l’Administració; que participi “de manera més activa” en el disseny de les polítiques socials i que li aporti estabilitat econòmica.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article