La Federació Catalana de Voluntariat Social crea una guia per incorporar l’accessibilitat als programes de les entitats

El document els ofereix elements i recursos per afegir persones als seus equips des d’una perspectiva inclusiva


La Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) ha presentat una guia destinada a les entitats que apostin per incorporar l'accessibilitat als seus programes. El document els ofereix elements i recursos per incorporar persones als seus equips de voluntariat des d'una perspectiva inclusiva.

La FCVS planteja que "tothom pot trobar el seu lloc" per participar i l'objectiu de la guia és precisament "reflexionar sobre com definir els perfils de voluntariat" i com "acompanyar les persones voluntàries" un cop s'hi incorporen.

Segons dades del departament de Treball, Afers Socials i Famílies es calcula que a Catalunya hi ha prop de 24.000 entitats socials, amb unes 510.000 persones voluntàries. "L'acció voluntària és un element de transformació social i els equips de voluntariat plurals i diversos aporten riquesa als projectes de les entitats" ha subratllat la FCVS. A partir d'aquestes dues idees s'ha desenvolupat la guia 'Com fer accessible el teu pla de voluntariat', que s'ha presentat avui en un acte on han assistit més d'un centenar d'entitats.

"El voluntariat pot ser un espai per a tothom, però a moltes entitats els falta la figura de coordinació i també formació per fer-ho realitat", ha apuntat Esther Prats, coautora de la guia, juntament amb Aurora Lonetto. "Hem de construir la cultura del voluntariat, i ha de ser un treball sense pausa, però sense pressa per arribar a garantir aquesta participació de la qual parlem", ha indicat Lonetto.

Elaboració en xarxa

A la guia també es donen idees i propostes pel que fa a la formació del voluntariat partint de la premissa que l'accessibilitat és "la clau". Pel que fa al procés d'elaboració, la característica principal és que ha estat un treball en xarxa. A través de diferents sessions de treball, hi han participat una cinquantena d'entitats socials, federacions, xarxes d'acció i també persones voluntàries. També hi ha col·laborat l'Associació Lectura Fàcil per fer un material comprensible per a totes les persones que el llegeixin.

'Com fer accessible el teu pla de voluntariat', complementa el treball 'Voluntariat Social. Manual de gestió', publicat per la Federació Catalana de Voluntariat Social l'any 2016. Les autores de la guia, han escoltat i analitzat les dificultats i, fins i tot, "els impediments", de diverses persones que a l'hora de voler fer un voluntariat han topat amb tota mena de barreres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article