Mobile Social Congress: un punt de trobada per buscar alternatives a la indústria electrònica

L’esdeveniment organitzat per SETEM Catalunya arrenca aquest diumenge, coincidint amb el Mobile World Congress a Barcelona


SETEM Catalunya enceta aquest diumenge les activitats presencials de la sisena edició del Mobile Social Congress, un punt de trobada per explorar alternatives a la indústria electrònica. Fins al 29 de juny, diversos espais de Barcelona acolliran esdeveniments per convidar a reflexionar i intercanviar coneixements al voltant dels impactes socials i ambientals vinculats al model actual de producció, consum i obsolescència d'aparells electrònics.

Sota el lema ‘Sense Cobertura - Impactes postcovid-19 a la indústria electrònica’, aquest esdeveniment té l’objectiu de ser un contrapunt crític a la celebració del Mobile World Congress (MWC), que arrenca el 28 de juny a Barcelona. L’objectiu de SETEM Catalunya és donar visibilitat a les greus vulneracions de drets humans, especialment laborals, i els impactes ambientals generats per la indústria electrònica, dels quals no es parla al MWC. 

La primera part del Mobile Social Congress es va celebrar a principis de maig amb una sèrie d’activitats virtuals, a les quals es va fer un recull i una presentació de com la Covid-19 va agreujar els impactes de la indústria electrònica en els drets laborals i ambientals de la ciutadania. 

Aquesta segona part, que se celebrarà de forma presencial del 27 al 29 de juny, comptarà amb activitats gratuïtes i obertes a tots els públics, lligades a la visibilització de les iniciatives locals existents en la reparació, reutilització i el recondicionament d’aparells, entre altres propostes alternatives. 

Tres dies de reflexió i crítica

La jornada inaugural del congrés tindrà lloc aquest diumenge a la Lleialtat Santsenca, a on hi haurà diverses activitats, com un punt de recollida de mòbils antics, els quals seran enviats a l'ONG RefugeeBus, que s'encarrega de donar-los una segona vida amb un propòsit social. A més, també hi haurà activitats per fer en família i es podrà visitar una exposició sobre els impactes socials i mediambientals de l'electrònica.

El 28 de juny, en canvi, les voluntàries i activistes de SETEM faran una acció directa davant de la Fira, a on s'inaugurarà aquell mateix dia el Mobile World Congress 2021. Aquesta acció té l'objectiu de visibilitzar les vulneracions de drets laborals que es cometen a la indústria de l'electrònica i que queden silenciades i ignorades a esdeveniments internacionals com el MWC.

Aquell mateix dia, el Consell de la Joventut de Barcelona i SETEM organitzen una activitat amb joves de la ciutat, els quals estan convidats a participar d’una pluja d’idees sobre quines alternatives es podrien fomentar per aconseguir un model d’electrònica més just i sostenible. 

Finalment, el Mobile Social Congress tancarà les seves activitats amb la presentació de l'obra de teatre reivindicatiu 'Por todas las lunas de Hierro', de la companyia Poka Yoke Teatro, i amb un taller de reparació d'aparells electrònics a la plaça Pou de la Figuera.

Des de SETEM assenyalen que activitats com aquestes són imprescindibles per insistir a sensibilitzar a la ciutadania sobre els impactes negatius vinculats al consum quotidià d'aparells electrònics. L'entitat afirma que cada persona genera prop de 7,3 quilos de residus electrònics cada any, un fet que genera impactes socials i ambientals irreversibles sobretot als països en vies de desenvolupament. "Si volem justícia global, és necessari repensar aquest model de producció i consum", asseguren.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article