Les persones migrants estan més sobrequalificades que les nacionals a la UE

Les dones tenen més probabilitats de treballar per sota de la seva formació que els homes, independentment de la ciutadania


Les persones migrants sovint tenen un paper important en els mercats laborals i en les economies dels països on s’estableixen. Tanmateix, segons dades de l’Eurostat publicades aquest dimecres, els ciutadans estrangers ocupats tenen més probabilitats que els nacionals de tenir una qualificació excessiva per al seu lloc de treball. 

El 2020, la taxa de sobrequalificació de la UE va ser del 41,1% per als ciutadans extracomunitaris i del 32,3% per als ciutadans d'altres estats membres de la UE. Per contra, la taxa de sobrequalificació dels nacionals es va situar en el 20,8%.

Es defineix com a treballadors amb una qualificació excessiva aquelles persones amb un nivell acadèmic terciari (nivells entre cinc i vuit segons la classificació internacional d'educació) que treballen en ocupacions de qualificació baixa o mitjana, enteses com aquelles per a les quals no es requereix un nivell acadèmic terciari.

De tots els estats membres de la UE, la quota més alta de ciutadans sobrequalificats que no pertanyen a la UE es va registrar el 2020 a Grècia (71,6%), seguida d'Itàlia (66,5%), Espanya (55,9%) i Xipre (55,9%). Tanmateix, aquests també van ser els països amb la proporció de nacionals ocupats amb una qualificació excessiva, amb Espanya al capdavant amb un 34,5%.

Les dones, més qualificades independentment de la ciutadania

Una comparació de les taxes de sobrequalificació entre sexes revela que a la UE hi ha una bretxa de gènere per als tres tipus de ciutadania. El 2020, la taxa de sobrequalificació entre els nacionals era d'un punt percentual més alta per a les dones que per als homes; i la bretxa s'eixamplava per sobre dels sis punts percentuals tant pel que fa als ciutadans d'altres estats membres de la UE (6%) com per als ciutadans extracomunitaris (6,4%).

Els joves estrangers, menys qualificats

Pel que fa a la comparació per grups d'edat, a la UE les taxes de sobrequalificació per a ciutadans extracomunitaris i ciutadans d'altres estats membres eren generalment més altes entre les persones d'entre 35 i 64 anys que entre les de 20 a 34, mentre que la situació dels nacionals es va invertir.

La taxa de sobrequalificació dels ciutadans més grans de fora de la UE va ser 9,4 punts percentuals superior a la taxa corresponent per als ciutadans més joves de la UE. Per als ciutadans d'altres estats membres, aquesta bretxa era menor, amb 2,2 punts percentuals.

Per contra, la taxa de sobrequalificació dels nacionals va ser superior entre els més joves que la de les persones grans, amb una diferència de 4,6 punts percentuals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article