Recerca i Universitats avisa al Govern espanyol que no acceptaran un traspàs “buit” de la gestió de beques 

Gemma Geis reclama finançament i concreció i diu que si la Generalitat assumeix la competència hi haurà finestreta única


La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, avisa al Govern espanyol que no acceptaran un traspàs “buit” de la gestió de beques. Geis ha admès que en l'acord sorgit de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, celebrada aquest dilluns a Madrid i en la qual s’ha pactat el traspàs de les beques, entre altres acords, “no hi ha contingut i hi falta concreció” i assegura que seran molt exigents perquè el traspàs vagi acompanyat de pressupost.

A més, espera que l'Estat corregeixi el “dèficit fiscal” que pateix Catalunya, que té el 17% de la població estudiantil i només rep el 10% de les beques, un “greuge” que el Govern estima en 44 milions d'euros. També diu que si la Generalitat assumeix aquesta competència hi ha d'haver una finestreta única perquè demanar un beca no sigui “un salt continuat de requisits burocràtics”. “Hem de vetllar perquè això sigui més fàcil”, ha afegit.

Per a Geis, el traspàs de la gestió de les beques arribarà amb 21 anys de retard i necessita concreció. La consellera destaca que l'acord s'emmarca en un acord ja existent entre el PSOE i Podem i per tant el que han de fer, ha exigit, és “complir el seu propi acord”.

“Vetllarem perquè vagi acompanyat de pressupost i finançament”, ha insistit. En aquest sentit, ha apuntat que en l'àmbit de beques hi ha una sèrie de greuges. Fins ara, la Generalitat ha assumit 18 milions d'euros de costos per la gestió de les beques des del 2001, 10,7 d'aquests per a beques universitàries. “No podíem acceptar un traspàs que no inclogui totes aquestes derivades”, ha conclòs.

Per això, Geis ha afirmat que no volen traspassos 'fake’ i ha reclamat un sistema de beques “fort” perquè tothom pugui accedir als estudis amb independència de la seva situació econòmica.

Beques salari 

Sobre el sistema de beques, Geis ha explicat que li agradaria incrementar-lo i creu que el traspàs de la gestió dona una oportunitat per millorar el sistema actual. “Ens agradaria poder treballar un projecte de beques salari, i hi haurà el pressupost, en aquest sentit intentarem que sigui una política que podem endegar”, ha afirmat la consellera. Això suposaria la possibilitat de cobrar la beca “en temps i forma” i agilitzar el procés, ja que ara hi ha estudiants que reben la quantia de la beca al cap de mig any, per exemple.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article