Més precarietat laboral i trastorns mentals: les conseqüències de la pandèmia pel jovent

Diverses entitats aprofiten el Dia Internacional de la Joventut per exigir millores per fer front a les problemàtiques que viu la població jove a Catalunya


La població jove ha estat una de les més afectades per la pandèmia de la Covid-19. Així ho asseguren diverses entitats, com ‘Acción contra el Hambre’ i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG), que aprofiten la commemoració aquest dijous del Dia Internacional de la Joventut per exigir mesures per fer front a la precarietat laboral i l'empitjorament de la salut mental del jovent.

La situació del jovent a Catalunya ja era complicada abans de l'arribada de la pandèmia, però la crisi sanitària no ha fet més que agreujar les situacions de dificultat que viuen en els àmbits personal, familiar, econòmic, laboral, d'habitatge i de salut, com assenyala l'associació de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG).

Segons l'estudi Joventut, Covid-19 i desigualtats, elaborat per l'Observatori Català de la Joventut (OCJ), les persones joves han sigut un dels col·lectius que van viure el confinament domiciliar amb més dificultats i això va tenir un greu impacte en la salut mental del jovent.

Des de MEG destaquen que hi ha hagut un gran augment dels casos de trastorns mentals entre adolescents i joves des de l'inici de la pandèmia. A banda dels trastorns alimentaris, l'ansietat i les depressions, també s'han multiplicat els casos d'intents de suïcidis o autolesions, els quals han crescut un 27% des de l'any passat, convertint-se en la primera causa de mort no natural entre els i les joves, segons l'associació.

Més atur i menys oportunitats

Segons dades de l'informe Situació laboral de la joventut del segon trimestre de 2021, elaborat per l'OCJ, un de cada quatre joves d'entre 16 a 29 anys es troba a l'atur, situant la taxa d'atur juvenil al 23,9% de la població activa.

Des de l'ONG 'Acción contra el Hambre' avisen que en els últims dos anys el percentatge de joves entre 16 i 29 anys que no treballen ni estudien ha augmentat un 34% a l’Estat espanyol, segons les dades del Ministeri de Treball.

“No només es tracta de joves que no estudien, sinó de tots aquells que ja han acabat les seves formacions superiors, mitjanes i bàsiques i que ara es troben a l'atur. En total, són dos milions de joves en aquesta situació”, afirmen des de l'ONG.

De fet, a ‘Acción contra el Hambre’ han vist com augmenta el nombre de joves que s'apunten als seus programes d'ocupació. L'any passat, el 18,43% dels participants en aquests projectes van ser persones menors de 30 anys, quan el 2019 aquest col·lectiu representava només el 15,80% del total de participants.

“La pandèmia ha sigut un cop dur per a aquestes persones, ja que han vist com s'han reduït les seves oportunitats laborals per la destrucció dels llocs de treball i perquè els obstacles que existien abans de la pandèmia s'han profunditzat”, assegura la responsable del programa d'intermediació amb empreses de l'ONG, Marta González.

En aquest sentit, des de l'organització ‘Acció contra el Hambre’ demanen a les empreses i administracions públiques que s'involucrin per reduir l'atur juvenil.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article