El Govern estudia si és possible recuperar el toc de queda en els municipis més grans i amb una incidència més alta

El TSJC només autoritza mantenir la restricció de mobilitat nocturna en 19 dels 148 municipis catalans que demanava la Generalitat


El Govern està analitzant si és possible “mantenir almenys per als municipis més grans i amb una incidència més alta el toc de queda” després de la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que només autoritza mantenir la restricció de mobilitat nocturna en 19 dels 148 municipis catalans que es demanaven, segons ha afirmat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà.

La consellera ha assenyalat que preveuen prendre la decisió corresponent aquest divendres al matí. Vilagrà ha defensat que el toc de queda és una mesura que els experts diuen que “ha funcionat” i ha justificat que plantegessin mantenir-lo perquè Catalunya es troba encara en “risc alt” de la Covid-19 i la pressió hospitalària continua sent molt elevada. Vilagrà ha afegit que reforçaran els dispositius policials per evitar ‘botellades’ als carrers.

La sala Contenciós-Administrativa del TSJC va decidir dictaminar aquest dijous que no es podria prorrogar el toc de queda als 148 municipis que demanava el Govern, ja que es tracta d'una restricció “dels drets fonamentals” dels ciutadans que no s'ha justificat per “raons tècniques”, sinó per criteris “d'oportunitat i conveniència”.

Per aquest motiu, el tribunal va mantenir les limitacions de moviment entre la 1.00 h i les 6.00 h només a 19 localitats que tenen una incidència acumulada en els darrers set dies superior als 250 casos per cada 100.000 habitants. Paral·lelament, però, el TSJC ha avalat mantenir la limitació de 10 persones en reunions familiars i socials, així com la limitació del 70% de l'aforament en actes religiosos a tot el territori de Catalunya.

El Procicat havia plantejat rebaixar el llindar per aplicar el toc de queda i passar de 250 casos per cada 100.000 habitants en els darrers 7 dies a 125; un canvi que, per tant, enduria les condicions per sortir de la mesura i que afectava 148 municipis.

En resposta a aquesta sentència, la consellera de la Presidència ha afirmat que els jutges “no haurien de fer d'epidemiòlegs” sinó avaluar el que els experts plantegen i ha assegurat que el toc de queda ha estat “una bona mesura” per fer baixar la incidència de la Covid-19 en les darreres setmanes.

El Govern està estudiant ara quines alternatives té després de la decisió del TSJC i, més enllà de les possibles accions, preveu reunir-se amb els representants municipals per avaluar la resolució i veure com pot reajustar les mesures.

Catalunya, encara en risc elevat

El Govern assenyala que, a més de la situació actual de la pandèmia, l'augment de la mobilitat associada a l'estiu i la variant delta, justificaven “l'adopció, temporal i acotada” del toc de queda i assegura que comparteix que aquesta restricció “ha de ser una mesura excepcional”.

L'executiu lamenta que el tribunal “no hagi estimat el gruix de les argumentacions tècniques exposades” en l'informe que acompanyava la sol·licitud d'autorització de les mesures que el Govern considera necessàries.

Segons el Govern, l'informe de l'Agència de Salut Pública exposava que no hi ha hagut “encara prou temps” per observar “un impacte sostingut i elevat” en la baixada dels indicadors de la pandèmia, sobretot dels ingressos a planta, amb 1.517 pacients, i a les UCI, amb 499. Tot i la millora, els indicadors “condicionen una situació de risc molt alt a Catalunya”, recullen des de Govern.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article