Unes colònies reparadores per als infants amb pares, mares o germans amb càncer 

L’AECC-Catalunya contra el Càncer organitza una estada terapèutica i lúdica per a 50 infants


L’AECC-Catalunya contra el Càncer de Barcelona ha organitzat unes colònies úniques en tot l’Estat espanyol: aquest cap de setmana a més de 50 infants d’entre set i 17 anys guadiran d’unes colònies gratuïtes al Montseny. Tots els participants tenen una cosa en comú: tenen un membre de la seva família nuclear malalt de càncer, ja sigui el seu germà o germana, pare o mare. 

Segons apunta l’entitat, els campaments tenen l’objectiu que els participants gaudeixin d’un espai de diversió on poder parlar amb altres companys que viuen la mateixa situació. Mitjançant activitats  terapèutiques, amb tallers psicoeducatius, però també activitats lúdiques com gimcanes, excursions, manualitats, jocs de nit o piscina, els infants podran compartir i expressar la seva experiència personal. A més a més, enguany es potenciaran aspectes sobre la promoció de la salut per proporcionar eines i consells pràctics per al seu dia a dia. 

“Aquest any abordarem les necessitats emocionals des d’una perspectiva integral incorporant la visió des de la promoció de la salut. Els responsables de benestar emocional, corporal i prevenció han dissenyat tallers on es treballaran aspectes importants en la salut, com la importància d’una alimentació saludable i la identificació de les emocions, però sempre en base a diversos jocs”, explica Teresa López-Fando, coordinadora de Programes i Serveis de l’AECC-Barcelona i directora de les colònies. 

Per a les famílies, aquestes colònies són necessàries per poder normalitzar la malaltia, desconnectar del dia a dia, relacionar-se amb altres infantsi poder ajudar-se entre tots i totes, segons es recull d’una enquesta realitzada per l’entitat entre els pares i mares.

Un espai on expressar-se emocionalment

“Poden compartir la seva experiència amb altres infants i no els hi fa falta paraules per poder sentir-se còmplices de la mateixa situació, de les mateixes emocions, pors, alegries”, apunta una família que enviarà el seu fill a les colònies. “Els meus fills troben un espai on poden treballar els seus sentiments sense ser jutjats ni se senten diferents per la seva situació familiar. He vist que en la mesura que hi han anat i s'han fet més grans han sabut donar suport a altres amics que passen per la mateixa situació”, expliquen els pares d’uns infants que hi repeteixen experiència després d’haver gaudit altres anys d’aquestes colònies. 

Segons estudis realitzats pels professionals de l’AECC, està demostrat que existeix relació causal entre la participació a les colònies per part dels germans sans i el seu nivell de comunicació sobre la malaltia, la seva implicació amb el familiar malalt i l'expressió emocional. Per això, és important que aquests rebin informació fiable i disposin d’un context de comunicació emocional adequat. “Les colònies sorgeixen a partir de les necessitats que tenen els pares sobre com tractar la malaltia amb els nens: dubtes sobre com informar-los, com explicar-ho; són una oportunitat per a que aquests infants entenguin la situació de la millor forma possible. Les colònies que organitza l'AECC ofereixen supervisió i seguiment emocional de la vivència amb el càncer. Psicòlegs professionals  acompanyen als infants per treballar a identificar les emocions de tenir un familiar amb càncer i els ajuden a valorar comportaments diferents si hi ha comportaments  disfuncionals”, afirma Teresa López-Fando. 

“Després de dos anys de gran incertesa, els infants no només s’han hagut d’adaptar a la situació de malaltia del seu familiar, sinó que han hagut d’afegir una forma diferent de tenir cura amb distanciament i mascaretes. Donar-los l’oportunitat de relacionar-se amb persones que passen per una situació semblant és el millor regal per aquests infants que s’enfronten a la malaltia d’un ésser estimat amb gran inseguretat. Uns dies d’aventura fora del context familiar ajuden a establir vincles amb iguals i compartir experiències”, assegura Teresa López-Fando. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article