El curs escolar arrencarà amb 1.200 professionals més als centres

Educació ha informat que es mantenen els 8.200 reforços que es van fer el curs passat i s’incorporen prop de 900 docents, a més d’altres professionals educatius


El curs escolar 2021-2022 començarà el pròxim dilluns amb 1.200 professionals més a les aules. Així ho ha anunciat aquest dimecres el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que també ha informat per primera vegada en molts anys disminueix l'alumnat matriculat a l'ESO, en total 3.820 menys que el curs passat.

Els centres educatius de Catalunya incorporaran més de 1.200 nous professionals al curs escolar que arrenca aquest dilluns, dels quals gairebé 900 són docents. El conseller Gonzàlez-Cambray ha anunciat també a l'acte de presentació del nou curs escolar que es mantenen els 8.200 reforços extra que es van incorporar al sistema el curs passat, com a suport per fer front a les mesures Covid-19.

Segons el que ha detallat el conseller d'Educació, a més, el 2022 es convocaran un total de 4.377 places a concurs d'oposició, amb l'objectiu de reduir l'interinatge i estabilitzar les plantilles als centres educatius. “El 2018, abans de començar el procés d'estabilització, l'interinatge era del 34%, i amb les recents incorporacions arran de les darreres oposicions, la xifra s'ha reduït fins al 24%”, assenyalen des del departament.

Reducció demogràfica

En total aquest curs 2021-2022 hi haurà 1.561.627 alumnes als diferents ensenyaments. Gonzàlez-Cambray ha explicat que per primera vegada en molts anys s'ha reduït l'alumnat que es matricula a l'ESO, que ha disminuït en 3.820 estudiants respecte al curs passat.

Com és tendència ja en els darrers anys, també s'ha reduït l'alumnat matriculat a educació infantil (6.151 menys) i a primària (9.579). L'alumnat matriculat a batxillerat s'ha mantingut igual que el curs passat.

Aposta per la salut emocional i l'educació digital

El conseller també ha anunciat el desplegament aquest curs d'un pla de benestar emocional i salut mental a totes les escoles del país, amb l'objectiu de preservar el benestar emocional de l'alumnat i pal·liar l'efecte que la pandèmia ha generat en infants i joves. “Hem de ser capaços de saber realment com està l'alumnat i per tant necessitem un termòmetre emocional”, ha assegurat González-Cambray.

Entre les mesures que contempla aquest pla es troben l'elaboració d'un qüestionari per conèixer l'impacte de la pandèmia en l'alumnat i una valoració de l'alumnat diagnosticat amb algun trastorn mental. A més, el conseller ha afirmat que es posarà en marxa un programa pilot d'intel·ligència artificial, a través de l'app gestioemocional.cat, que ajudarà a detectar com es troba el jovent i els infants per poder fer actuacions preventives.

Per donar suport a aquest programa, el departament d'Educació ha contractat 101 professionals dels equips d'assessorament psicopedagògic (EAP), formats per psicòlegs, pedagogs i psicopedagogs que donaran suport a l'alumnat i als centres.

Per altra banda, Gonzàlez-Cambray també ha incidit en el desplegament del pla d'Educació Digital per a aquest curs 2021-2022, que inclou una convocatòria per a seleccionar 272 mentors digitals, que acompanyaran als centres educatius en el disseny, implementació i avaluació de la seva estratègia digital. A més, es distribuiran ordinadors per 5è i 6è de primària durant el curs i a finals del mateix s'iniciarà el repartiment a 1r i 2n d'ESO.

Mesures Covid-19

Pel que fa a les mesures Covid-19, el conseller d'Educació ha subratllat que aquest curs es torna al 100% de la presencialitat a totes les etapes educatives, tot i que es mantenen la majoria de mesures aplicades el passat curs. Una de les principals novetats és que l'alumnat vacunat amb pauta completa no farà confinament en cas de positiu al grup estable.

A més, es permetrà la interacció entre diversos grups bombolla, tot i que sempre que sigui amb mascareta. Al pati, en canvi, els membres del mateix grup bombolla podran estar sense mascareta. Les famílies, per altra banda, podran accedir al centre amb mesures de seguretat i recomanació que estiguin vacunats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article