Salut inclourà el 061 al Pla de prevenció contra els suïcidis, integrant-lo a la xarxa de salut mental

A Catalunya, 441 persones van morir per suïcidi el 2019, el doble que en accidents de trànsit


El Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025, presentat aquest dijous pel Departament de Salut, integrarà el 061 a la xarxa de salut mental per tal d’oferir una resposta “més ràpida” i “personalitzada” a les persones en risc. L'objectiu: reduir la taxa de temptatives i mort per suïcidi en més d'un 15% i d'un 20% en els grups prioritaris de cara a l'any 2030. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat que aquesta integració es farà a partir del 2022 i que suposarà “un pas més” en l'atenció que ofereix aquest telèfon.

De fet, durant l'any 2020, el 061 va atendre 5.900 trucades relacionades amb el suïcidi. “Actualment, aquestes trucades s'articulen a través d'equips de consulta del SEM que tenen una casuística molt variada i ara el que volem és reforçar el servei”, ha detallat el conseller. El pla, que compta amb un pressupost de 15 milions d'euros, també preveu formació, promoure l'atenció i la prevenció, i accions per reduir “l'estigma”. Argimon ha assegurat que també es reforçaran els altres telèfons que actualment hi ha actius, entre ells, el de l'Ajuntament de Barcelona o el de l'Esperança, que es potenciaran. “Com més entrades tinguem, millor”, ha insistit. 

A l’Estat espanyol, l’any 2019 van morir 3.671 persones per suïcidi. D’aquestes, 441 a Catalunya. Una dada que dobla el nombre de morts per accidents de trànsit. De fet, des de l’any 2008, el suïcidi és la principal causa de mort externa, per sobre dels accidents de trànsit, i és la segona causa de mort en joves d’enttre 15 i 29 anys. De les persones que van morir a Catalunya, el 73% van ser homes, i més de 2.600 persones van patir les seves conseqüències.

El suïcidi presenta també un grau social clar: la taxa de suïcidis és més alta en les persones en condicions socioeconòmiques desfavorables i la taxa de temptatives de suïcidis té un major predomini en les dones. A més, es calcula que per cada persona que se suïcida, 20 més ho intenten. 

Sota la premissa que es tracta de morts “evitables”, Salut ha presentat a Olot el Pla de prevenció del suïcidi a Catalunya per als pròxims cinc anys. Es tracta d'un programa “multisectorial” que té com a principal objectiu reduir les morts i temptatives de suïcidis al país i millorar l'atenció als professionals, a la família i als “supervivents", així com reduir “l'estigma” que hi ha al voltant d'aquesta situació i aconseguir que la societat en “parli”.

Un abordatge “integral”

D'altra banda, el pla preveu implementar un conjunt de mesures per a un abordatge integral i comunitari. En aquest sentit, el pla ha comptat amb la participació d'uns 300 professionals de diferents àmbits i vol ser una estratègia “nacional de prevenció”.

Una de les principals línies del pla serà promoure mesures de prevenció i control de la conducta suïcida, incorporarà l'atenció als supervivents, a la família i als professionals, i s'activaran els circuits de derivació a recursos de suport, com les entitats de supervivents. A més, es crearà una comissió de seguiment per coordinar la tasca dels diferents departaments. En aquest sentit, un dels objectius és crear un sistema que integri el conjunt de dades de tots els agents implicats en l'atenció al suïcidi.

D'altra banda, es farà formació de professionals d'atenció primària i comunitària, d'educació social, centres penitenciaris i justícia juvenil. Però també a les escoles i universitats. “Cal trencar tabús i fer en l'acompanyament i el suport, tant als mateixos supervivents, com al seu entorn”, ha remarcat Argimon.

Codi Risc Suïcidi

El nou pla també potenciarà els punts d'activació i la millora del Codi Risc Suïcidi, un instrument pioner a Catalunya i vigent des del 2014 per al monitoratge i seguiment de les persones amb conductes suïcides. Es revisarà el procediment del codi en els serveis d'urgències generals i altres serveis assistencials, que no són de salut mental, per identificar-ne l'adequació a les bones pràctiques basades en l'evidència científica.

També es reforçaran accions per millorar la detecció i l'abordatge de la conducta suïcida en casos de persones víctimes de violència, abús o situacions límit, així com les mesures per millorar la detecció de la conducta suïcida en gent gran, persones amb malalties cròniques i discapacitats, persones amb dolor, malaltia avançada i d'altres col·lectius vulnerables, de forma “integrada i coordinada” amb els diferents àmbits i serveis implicats.

Un pla "multisectorial"

El director de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addicions de l'Hospital del Mar, Victor Pérez, que també ha participat en l'acte de presentació del pla, ha remarcat que la prevenció del suïcidi no és només un “problema sanitari” i que si es vol millorar cal “una estratègia integral multisectorial de prevenció”.

Per la seva banda, el director de Salut Mental de l'hospital Universitari Parc Taulí i professor titular de Psiquiatria del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal a UAB, Diego J. Palao Vidal, ha defensat que es tracta d'un pla ambiciós i amb un pressupost que li dona “credibilitat”, “a diferència d'altres plans que s'han presentat”. “El repte és gegantí”, ha remarcat.

La presidenta fundadora de l'Associació Després del Suïcidi - Associació de Supervivents (DSAS) a Barcelona, Cecília Borràs, a més, ha insistit en la necessitat que la societat “prengui consciència de les xifres que acompanyen a les morts per suïcidi”. “Avui tenim l'ocasió d'enviar un missatge d'esperança a tots els que pateixen aquesta situació”, ha assegurat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article