David Bondia és escollit nou síndic de greuges de Barcelona

El professor de Dret Internacional i president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya succeirà Maria Assumpció Vilà en el càrrec


El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimecres la designació de David Bondia com a nou síndic de greuges de Barcelona per als propers cinc anys. Bondia, que compta amb una llarga trajectòria a la universitat i en la defensa de drets humans, succeirà Maria Assumpció Vilà, que aquest 2021 esgota el màxim de dos mandats permesos a la Carta Municipal.

El candidat, però, no ha aconseguit el suport de tots els grups municipals. Així, a favor ha obtingut els vots dels grups d'ERC, BComú, PSC i Junts, i els vots contraris de Ciutadans, PP, BCNxCanvi i la regidora no adscrita, superant els dos terços del Ple necessaris que tant la Carta Municipal com el Reglament de la Sindicatura estableixen per a l'elecció.

Aquests grups de l'oposició han posat en dubte la "independència" i la "neutralitat" de la institució si és capitanejada per Bondia, a qui han retret haver-se implicat en el procés independentista. L'alcaldessa Ada Colau ha destacat la majoria de suports pel nom del nou Síndic -33 de 41 regidors- i ha conclòs la seva intervenció lloant la síndica Maria Assumpció Vilà. "Deixa el llistó molt alt", ha dit Colau. "D'alguna manera, sempre serà síndica d'aquesta ciutat", ha afegit.

L'actual síndica ha desenvolupat quasi tota la seva trajectòria en el tercer sector. El 2010 va ser nomenada per unanimitat de tots els grups municipals una vegada conclòs el procés de consultes. El 2016 va ser reelegida en el plenari amb el vot favorable de tots els grups polítics municipals a excepció de la CUP, que va abstenir-se.

Una elecció posposada

El procés d'elecció de la nova persona responsable de la sindicatura es va iniciar a principis d'any, amb la presentació de candidatures per part del teixit associatiu de la ciutat i un procés participatiu en què la ciutadania podia manifestar el seu suport a una de les candidatures, procés en el qual David Bondia va resultat el candidat amb més suports ciutadans.

El ple d'avui tanca un procés que es va començar a debatre el passat mes de juliol, quan s'havia de fer el relleu de l'actual defensora de la ciutat amb el nom de dos candidats sobre la taula: David Bondia i Ramon Nicolau. En aquest sentit, cap dels candidats reunia els 27 vots necessaris (2/3 parts del plenari). Llavors, només Barcelona en Comú i ERC -que sumen 20 regidors- van expressar públicament el suport a Bondia.

De fet, durant les seves intervencions, alguns dels grups municipals han qüestionat el procés, com és el cas dels socialistes. El tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, ha assenyalat que va "confrontar innecessàriament" diverses "legitimitats" i ha suggerit que s'hauria de revisar. "Quan s'ha d'explicar molt perquè un sí i un no, es que alguna cosa no ha acabat d'anar bé", ha afirmat.

També el president del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Margall, ha lamentat que el procés no hagi estat "ràpid" i "clar", tot i això ha qualificat de "bona notícia" la tria de Bondia. "N'esperem molt, estic segur que es farà respectar", ha afegit. Pel que fa a JxCat, Neus Munté, ha demanat una "ràpida actuació" per donar resposta a demandes ciutadanes, "que no són escoltades" pel govern municipal.

Finalment, els grups de Cs, PP, Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita, han expressat els seus dubtes pel que fa a l'elecció del nou síndic. Així, han lamentat que hi ha un "gran risc" que la candidatura "es polititzi" i han insistit que "no és un dia per estar contents".

La Sindicatura de Greuges de Barcelona és una institució que té la funció de defensar els drets fonamentals i les llibertats públiques dels ciutadans i ciutadanes i també de les persones que es trobin a la ciutat encara que no en siguin residents. Amb aquesta finalitat, supervisa l’actuació de l’Administració municipal i dels serveis públics que en depenen. És una institució independent, el reglament de la qual va ser aprovat el 21 de març de 2003.

David Bondia Garcia és professor titular de Dret internacional públic i Relacions internacionals de la Universitat de Barcelona, president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, i membre del Patronat de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona. També és membre del Comitè Executiu de la Xarxa EUROMED-Rights, membre de l’equip del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura i vicepresident d’Estructura catalana de drets humans. Membre de la Comissió d’Empara del Reglament de Participació Ciutadana i del Consell Acadèmic Assessor de l’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona. Ha estat presentat per 43 entitats.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article