L’aprovació de l’avantprojecte de la llei estatal d’habitatge desperta reaccions enfrontades

L’Ajuntament de Barcelona i la Taula del Tercer Sector ho celebren, mentre que la PAH i el Govern català mostren la seva decepció


El Govern espanyol ha aprovat aquest dimarts al Consell de Ministres l'avantprojecte de la nova llei estatal d'habitatge. Una notícia que ha despertat reaccions enfrontades per part de les diverses administracions públiques i entitats socials. Per una banda, l'Ajuntament de Barcelona i la Taula d'Entitats del Tercer Sector celebren que s'hagi donat llum verda a aquesta normativa; mentre que el Govern català i la PAH es mostren decebudes.

L'aprovació de l'avantprojecte d'aquest dimarts és el primer pas per poder dur a terme tot el tràmit legislatiu de la nova llei estatal d'habitatge, la qual és fruit de l'acord que van signar PSOE i Unides Podem a inicis d'octubre. Entre altres mesures, aquesta normativa preveu la declaració de zones tensionades on es limiti el preu del lloguer i l'incentiu de la reducció dels preus a través de deduccions fiscals als propietaris.

L'Ajuntament de Barcelona ha celebrat la decisió del Consell de Ministres, però ha avisat que caldrà “ambició” per tirar endavant “canvis estructurals”. “Falta tractar els temes amb més profunditat per poder desterrar tot allò que s'ha fet malament”, ha subratllat la regidora d'Habitatge i Rehabilitació, Lucía Martín.

La regidora també ha apuntat que no es poden fer més “canvis cosmètics” i ha alertat que hi poden haver grups que intentaran “rebaixar” el document, condicionats per “interessos”.

Des de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya també s'han mostrat contents amb l'aprovació de l'avantprojecte de llei, ja que “estableix un marc legal que regula el dret a l'habitatge” i arriba “en un context de màxima complexitat social a causa de la crisi social derivada de la Covid-19”.

Tot i això, des de la Taula han remarcat que esperen que amb aquesta nova normativa “es doni via lliure perquè Catalunya pugui legislar plenament en polítiques d'habitatge” i han alertat que a les entitats socials els preocupa el “mentrestant”, és a dir, el què passarà amb les famílies en situació vulnerable fins que s'aprovi la llei.

La PAH i el Govern, decebuts

La PAH, en canvi, no té moltes esperances amb la nova llei d'habitatge. La plataforma directament ha exigit al Govern espanyol que “recapaciti” i que aturi la tramitació de la normativa fins que no s'incorporin “garanties reals que assegurin el dret a l'habitatge”.

“Només podem expressar la nostra profunda indignació pel molt curt abast de la mateixa i la seva evident manca d'ambició per a solucionar la dramàtica situació d'emergència habitacional que patim a l'estat espanyol”, han assenyalat des de la PAH.

Qui també s'ha mostrat molt crítica amb l'avantprojecte ha sigut la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, qui ha titllat la nova llei d'habitatge com a “decebedora, recentralitzadora i regressiva”. Cervera ha assegurat que aquest projecte de normativa no afronta el problema dels desnonaments ni l'emergència social de l'habitatge amb mecanismes estructurals.

A més, la consellera de Drets Socials ha advertit que l'avantprojecte “envaeix competències de la Generalitat i suposa una clara invasió de la Llei 11/2020 aprovada al Parlament de Catalunya i pactada amb els moviments socials de l'habitatge”. En aquest sentit, Cervera ha manifestat que “si no hi ha un canvi important durant la seva tramitació”, recorreran la llei davant el Tribunal Constitucional.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article