Vall d’Hebron impulsa un projecte per acompanyar i empoderar els pacients adolescents crònics en el pas a l’etapa adulta

L’hospital busca que els joves coneguin les seves malalties i es facin responsables de la seva autocura


L'Hospital Vall d'Hebron ha posat en marxa un programa per acompanyar els pacients crònics en el pas de l'adolescència a l'edat adulta. La iniciativa, ‘Som-hi!', es basa en el fet que aquests pacients canvien d'equip de professionals i sanitaris i també d'instal·lacions, en passar de l'Hospital Infantil a l'Hospital General. Per això, durant aquest període de transició, que pot durar entre sis i 10 anys, dels 12 als 21 anys, el Comitè de Transició de l'Adolescència a l'Edat Adulta s'encarrega de coordinar els professionals de pediatria i d'adults. S'avalua cas per cas, segons la patologia i la seva complexitat, i s'estableix la millor manera per dur a terme aquesta transició.

Així, hi ha pacients que es deriven a l'atenció primària, com passaria amb els asmàtics, a altres se'ls hi adjudica una infermera de referència i un equip clínic al centre o a un més proper al domicili, com en el cas de l'epilèpsia o la diabetis tipus I. En els casos més complexos, la transició es fa de la mà d'un equip multidisciplinari a Vall d'Hebron, com pot ser el cas d'adolescents amb trasplantament o malalties neuromusculars.

El responsable del Comitè de Transició, el doctor Antonio Moreno, ha destacat que el pas de pacient infantil a adult és un moment clau per a les persones amb patologies cròniques. Un dels riscos és que el pacient es desentengui de la seva malaltia i el curs clínic empitjori. Per aquest motiu, aquest programa vetlla perquè això no passi.

El Comitè de Transició està format per un equip integrat per professionals d'infermeria, metges especialistes, professionals de farmàcia, treballadors i treballadores socials, psicòlegs clínics i personal administratiu. La figura de referència per als pacients és la infermera, que s'encarrega de la formació i capacitació del pacient, de l'acompanyament de l'adolescent i la seva família durant el procés i a més ajuda a coordinar els diferents especialistes i nivells assistencials per garantir que es faci una bona transició.

L'adjunta a la direcció d'Infermeria i responsable de l'Atenció Ambulatòria de l'Hospital Infantil, María Ángeles Aceituno, ha explicat que les infermeres i infermers són el nexe entre els pacients i la resta de professionals i ha destacat que un dels reptes és que el pacient es vagi fent cura de la seva medicació i seguiment.

Un procés en diverses etapes

El procés de transició es divideix en tres etapes. La primera va dels 12 als 16 anys i se centra en el fet que el pacient conegui el nom de la patologia, dels medicaments, els horaris d'aquests i les dosis perquè es comencin a responsabilitzar de la seva administració. Dels 14 als 16 anys, busca preparar l'adolescent perquè sigui capaç d'explicar detalladament els signes i símptomes d'alarma de la seva patologia, les possibles al·lèrgies o intoleràncies als medicaments i com ha estat el curs de la seva patologia. També aquí se'ls ensenya a identificar conductes de risc.

En una segona fase, dels 16 als 18 anys, comença el procés de transferència a l'equip d'especialistes d'adults amb visites conjuntes de l'equip de pediatria i adults. En aquesta etapa, el pacient té tota la informació de com pot afectar-lo la seva malaltia en un futur, coneix el seu tractament i les conseqüències de no seguir-lo i es fan qüestionaris als pacients per corroborar que han entès tota la informació.

Per últim, dels 18 als 21 anys, el programa ofereix un acompanyament al pacient perquè acabi d'integrar-se amb total competència als serveis d'adults. Paral·lelament, els pares o cuidadors participen del projecte i assumeixen que els seus adolescents són els responsables de la seva autocura.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article