Més d’una quarta part dels serveis socials a Catalunya són oferts per fundacions

Les entitats han vist reduïts els ingressos privats però han augmentat plantilles i programes


Les fundacions ofereixen més d’una quarta part dels serveis socials a Catalunya. Així ho mostra l’informe Les fundacions de l’àmbit social: les persones al centre, presentat aquest dilluns per la Coordinadora Catalana de Fundacions (CCF), i que evidencia que les fundacions de l'àmbit social són una part molt important de l'aportació al conjunt de serveis d'atenció als col·lectius més vulnerables a Catalunya.

Fins avui, no es comptava amb dades agregades del teixit fundacional, la qual cosa dificultava conèixer el veritable pes de les entitats sense ànim de lucre que treballen per la transformació social i la millora de les condicions de vida, especialment de les persones en situacions més desafavorides. “Som un servei públic ofert per la societat civil. Les dades mostren que l'aportació de les fundacions és, sens dubte, del tot indispensable per millorar les condicions de vida dels col·lectius més vulnerables del nostre país” ha assegurat el president de la CCF, Pere Fàbregas durant la presentació de l'estudi.

Cal tenir en compte que, ja abans de la Covid-19, els indicadors que radiografien l’estructura de la societat catalana eren preocupants: la taxa del risc de pobresa arribava al 20% de les dones i al 18,9% dels homes el 2018, any de referència per a l’estudi, mentre que, just abans de l’esclat de la pandèmia, el 2019, a Catalunya hi havia un 23,6% de la població en risc de pobresa o d’exclusió social.

A més, la pobresa infantil també va enregistrar un increment preocupant el 2019, fins al punt que més d’un 30% dels menors de 16 anys a Catalunya ja eren pobres. Es tracta d’un màxim històric que es troba tres punts per sobre de la taxa del 2018. I les taxes postcovid no són gens esperançadores: es calcula que la taxa de risc de pobresa a l’Estat espanyol pot passar del 20,7% al 23,7%, cosa que suposaria 1,1 milions més de persones pobres.

En aquest context, el paper de les entitats és encara més essencial. A Catalunya, les fundacions atenen principalment més de 18 col·lectius vulnerables, dels quals destaquen el de les persones amb diversitat funcional, al qual s’hi dediquen un 44% de les fundacions; el de les persones amb risc de pobresa o exclusió social, amb un 38% de fundacions que s’hi dediquen; i el de les persones grans, al qual s’hi especialitzen un 31% de les fundacions.

Entre les principals conclusions de l’informe destaca l’alta capacitat de prestar serveis que aporten les fundacions. I és que, mentre que les fundacions representen el 17% del total de les organitzacions públiques i i privades que presten serveis socials homologats per la Generalitat, ofereixen el 27% del total de les places i donen el 27% del total de serveis.

Quan es mira la radiografia de les entitats d’iniciativa social —ja siguin associacions, fundacions, entitats religioses o cooperatives—, les fundacions encara cobren més rellevància, ja que suposen el 38% de les entitats, donen el 56% dels serveis socials, i ofereixen el 67% de les places.

En termes de la mena de serveis donats, les fundacions presten el 92% dels serveis relacionats amb el suport a l’exercici de la capacitat jurídica de les persones amb diversitat funcional; el 68% dels serveis socials relacionats amb la salut mental; el 60% dels serveis d’inserció sociolaboral de col·lectius desafavorits.

Segons les dades recollides per l’estudi, el 2018 hi havia 2.028 fundacions actives, un 41% de les quals dedicades a l’àmbit social. Així, les fundacions socials representaven un 1,3% del total de treballadores assalariades a Catalunya, i un 42,6% del total de persones que treballen en fundacions. Així, les fundacions socials ocupen a més de 37.000 persones, compten amb 25.000 voluntaris, i generen més de 1.400 milions d’euros en ingressos per les seves activitats.

Efectes de la pandèmia i resiliència de les fundacions

Durant el 2020, l'Observatori de Fundacions va preguntar al conjunt de les fundacions com els havia afectat la pandèmia i els confinaments, i les primeres conclusions conviden a un cert optimisme: un 80% de les fundacions ha mantingut o augmentat el seu nombre de persones treballadores, i un 47% va incrementar l'import de la despesa en programes d'actuació, fet que posa de manifest la resiliència del sector en moments tan complicats.

En relació a les subvencions públiques, prop del 40% n’ha mantingut l'import i els serveis concertats amb les administracions públiques. Tanmateix, hi ha hagut una significativa baixada de donatius rebuts (34%), i quatre de cada deu fundacions han perdut persones voluntàries a causa dels confinaments.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article