Les joves pateixen més violència masclista que les dones més grans

Dues de cada cinc dones a Catalunya d’entre 16 i 29 anys han patit aquest tipus de violència en el transcurs d’un any


Dues de cada cinc dones a Catalunya d'entre 16 i 29 anys (un 39,4%) han patit violència masclista en el transcurs d'un any. Es tracta d'un percentatge 21,8 punts superior al que es dona entre el total de dones, que és del 17,6%. És a dir, les dones joves són les grans víctimes de la violència.

Les dades corresponen a una enquesta sobre violència masclista duta a terme a Catalunya i és la primera vegada que s'estudien des d'una perspectiva de la joventut. En aquesta anàlisi han participat investigadores de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), en el marc de l'estudi Violències masclistes en l'etapa juvenil a Catalunya, impulsat per l'Observatori Català de la Joventut.

“L'edat sempre és un factor de risc, però no ens esperàvem que la diferència fos tan gran”, reconeix Claudia Malpica, de l'Internet Interdisciplinary Institute (IN3), coautora de l'informe juntament amb Natalia Garrido, doctoranda a la UOC amb el grup de recerca Gènere i TIC (GenTIC), i Maria Rodó, investigadora de la Universitat de Barcelona.

Històricament, i malgrat l'impacte mediàtic i la repulsa social que desperten les violacions a dones, la joventut ha estat un col·lectiu invisibilitzat en els estudis sobre violència masclista, tant per la mirada “adultocèntrica” present en els estudis de la violència masclista, com per la visió androcèntrica dels estudis sobre joventut.

La joventut no percep el control com a violència

L'estudi analitza també com la violència masclista afecta de manera diferent segons el perfil de la jove. De totes les variables, les víctimes es veuen sobretot afectades quan es troben sense parella. I en el cas que ara no en tinguin, però n'hagin tingut en el passat, les joves també són les més victimitzades en comparació amb els grups de més edat.

Quant a la violència en l'àmbit de la parella, la violència psicològica és la que revela una major prevalença i les joves són les que l'han sofert de més maneres, com el control de les activitats, la vestimenta o la interrelació amb altres homes. A més, l'estudi constata que hi ha més prevalença de violència masclista cap a les joves econòmicament dependents o que tenen diversitat funcional, però també cap a les que estudien o treballen.

Una altra conclusió en referència amb el que es considera o no violència masclista en el context d'una parella és que “hi ha diferents formes de violència masclista que no són vistes totalment com a violència entre la joventut, en comparació amb altres grups d'edat”, assenyala Malpica: controlar on és l'altra persona en cada moment, amb qui està i què fa, o no deixar que parli amb altres homes, clavar-li una bufetada una vegada, donar-li una empenta o no deixar que quedi o parli amb amics o família. “No obstant això, sobre les causes d'aquesta violència, les joves identifiquen majoritàriament el masclisme com la causa principal”, comenta la investigadora.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article