Tres de cada deu joves catalans no relacionen directament la salut amb els hàbits alimentaris

Un 70% dels adolescents mengen carn quasi cada dia però més de la meitat pràcticament no ingereixen peix


Tres de cada deu joves catalans no relacionen directament la salut amb els hàbits alimentaris. I fins i tot, hi ha un 8% que assegura que menja allò que vol i es troba bé. Ho revela una enquesta que s'ha fet a 2.203 adolescents d'arreu de Catalunya. Tots ells tenen entre 12 i 18 anys.

L'estudi analitza també quina és la seva dieta i quins aliments en formen part. Aquí, contrasta la diferència entre la ingesta de carn i la de peix. Perquè mentre que el 70% dels adolescents asseguren que mengen carn gairebé cada dia o més de tres cops per setmana, en el cas del peix la situació és diametralment oposada. Hi ha sis de cada deu joves que responen que no en mengen mai o que, com a molt, ho fan un dia per setmana. L'enquesta forma part d'un projecte impulsat per la Fundació per a la Creativació i la marca Costa Brava Mediterranean Foods. Amb l'objectiu de veure com s'alimenten els joves del segle XXI, i analitzar-ne els hàbits tant a taula com al supermercat, l'estudi s'ha dividit en dues parts: una de qualitativa i l'altra, de quantitativa.

Per una banda, hi ha hagut 30 grups d'estudiants de secundària d'arreu de Catalunya que han fet tallers relacionats amb l'alimentació i les tendències de consum. Se'ls ha demanat, per exemple, que omplissin un carro de la compra amb deu productes -aquí, han predominat les proteïnes d'origen animal- o que fessin un menú saludable (esmorzar, dinar, berenar i sopar).

Per altra banda, i aquí hi ha la part quantitativa, els impulsors del projecte han enquestat fins a 2.203 adolescents catalans. Tenen entre 12 i 18 anys. Entre d'altres, se'ls ha demanat respondre quantes vegades mengen al dia, quin tipus d'aliments, quins els agraden més, etc.

Quatre àpats o més

Segons recullen les respostes, la gran majoria dels joves fan quatre àpats o més al dia (en concret, el 75,3%). Un de cada cinc dels enquestats (el 20,4%) ha respost que menja tres cops al dia; és a dir, esmorzar, dinar i sopar. I finalment, hi ha 87 joves que han assegurat que tan sols ingereixen aliments dos cops al dia (un 4,3%).

Pel que fa a hàbits, majoritàriament els adolescents saben que una bona alimentació és "bàsica" per tenir salut. Així ho asseguren el 68% dels enquestats. A més, en general, quan se'ls demana que valorin si la seva dieta és saludable o no, en una escala de l'1 al 10, la majoria dels joves la puntuen amb un 7 o un 8.

L'estudi, però, també posa en relleu que aquestes percepcions xoquen amb altres respostes. D'entrada, perquè “no deixa de sorprendre” que fins al 32% dels adolescents no facin “una relació directa entre els hàbits d'alimentació i la salut”. I de fet, hi ha fins a 160 joves que, literalment, responen: “Jo menjo el que vull i em trobo bé”.

Més carn que peix

En paral·lel, l'enquesta també demana al jovent que puntuï els diferents grups d'aliments. Els que reben una nota més alta són la carn, la fruita, els cereals i les galetes i els dolços. Per contra, el peix és el que la té més baixa.

I part d'aquestes preferències, de retruc, també es traslladen a taula. Set de cada deu adolescents asseguren que mengen carn gairebé cada dia o, com a mínim, tres cops per setmana (en concret, un 34,4% i un 36,6% respectivament). Per contra, però, quan es parla de peix, el percentatge gairebé es capgira. Perquè fins al 60% dels joves respon que no en mengen mai o tan sols un cop per setmana.

L'enquesta també recull altres dades relacionades amb l'alimentació. Per exemple, hi ha un 20% dels joves que ha considerat l'opció de ser vegà o vegetarià. I la majoria dels enquestats responen que, de mitjana, solen consumir menjar ràpid com a màxim un cop per setmana.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article