Salut preveu canviar la gestió de la Covid-19 a la primavera i deixar de comptar casos un a un

De cada 1.000 persones contagiades, 0,6 ingressa a l’UCI, mentre que fa dos mesos gairebé eren quatre


El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha anunciat que preveuen canviar la gestió de la Covid-19 i deixar de comptar els casos un a un a partir de l'abril sempre i quan, això sí, la majoria siguin lleus.

En una entrevista a RAC1, el conseller ha exposat que, si els símptomes són lleus, no caldria anar als centres sanitaris a fer-se una prova diagnòstica i, fins i tot, tampoc s'haurien de fer les quarantenes estrictes actuals en la gestió de casos i contactes. El conseller ha indicat que, en l'últim mes, s'han contagiat unes 800.000 persones a Catalunya, la gran majoria de manera lleu. De cada 1.000 persones contagiades, 0,6 ingressa a l'UCI; fa dos mesos, gairebé quatre. L’explicació és que ara la variant dominant és l’òmicron i han augmentat les cobertures vacunals.

Segons ha explicat a RAC1 el conseller, la idea a partir de la primavera és basar la gestió de la Covid-19 en un sistema de vigilància reforçada, que consistirà a recollir mostres en diferents punts que abastin entre 300.000 i 500.000 persones per estimar la incidència del virus. Aquesta és la previsió d'Argimon, que també ha advertit de les “giragonses” que ha donat el virus al llarg de la pandèmia. A més, el conseller ha fet notar que implementar aquest canvi en la gestió i que les persones l'assumeixin no serà immediat. 

En aquesta nova fase es podrien flexibilitzar les quarantenes, si bé Argimon ha deixat clar que les persones amb símptomes s'hauran de quedar a casa, com hauria de passar amb totes les malalties, ha dit. Un altre dels escenaris d'aquest eventual canvi en la gestió seria que no caldria anar als centres sanitaris si els símptomes fossin lleus, arran de la saturació actual de la primària, que ja ha portat els responsables de Salut a canviar les recomanacions. 

Pel que fa a la situació actual, en plena sisena onada i amb unes incidències molt elevades, Argimon ha avisat que en els propers dies els contagis detectats cada dia continuaran en xifres de màxims i ho ha atribuït al fet que estan “buscant” el virus sobretot en els escolars. El conseller ha dit que el pic de contagis de les persones majors de 20 anys es va assolir el dia 13 de gener i ha afegit que des de fa uns dies observen una desacceleració i una frenada d'ingresssos a les UCI. 

Sobre les restriccions de la Covid-19, ha explicat que les revisaran la setmana que ve i que es podrien anunciar canvis. Argimon ha dit que ara no prendrien les mateixes mesures que es van decidir a les portes de Nadal coneixent l'afectació d'òmicron, majoritàriament lleu. El cap de setmana, preveuen rebre l'informe de revisió del certificat Covid per part del comitè científic assessor. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article