El Parlament crea un grup de treball per saber què va succeir durant la pandèmia a les residències de Catalunya

Cervera incideix en el descens de la mortalitat de les darreres onades i sosté que la nova etapa serà de reobertura


La comissió de Drets Socials del Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres la creació d’un grup de treball per saber què va succeir durant la pandèmia a les residències de Catalunya. Ho ha fet amb els vots favorables dels grups parlamentaris de PSC-Units, ERC, Junts i Vox, mentre que la CUP, Cs i els comuns han optat per abstenir-se. 

De fet, un dels motius ha estat la fórmula, considerant que hauria estat més adient tirar endavant una comissió d’investigació. D’altra banda, la consellera Violant Cervera ha parlat de la situació actual a les residències, incidint en el descens de la mortalitat gràcies a la vacunació. Cervera també ha recordat que encaren la nova etapa amb més protocols i una major “reobertura”.

La consellera ha comparegut aquest matí per informar sobre l’impacte de la cinquena i la sisena onada de la pandèmia a les residències per a gent gran, així com les mesures previstes per a fer-hi front. Cervera ha explicat que els darrers mesos van ser molt diferents i que si bé el nombre de contagis va ser molt superior a l’inici de la pandèmia, no va passar el mateix amb la mortalitat.

“Més enllà dels protocols, la vacuna ha jugat un paper molt important”, ha subratllat, afegint que, en tot moment, i de la mà del departament de Salut van treballar per buscar l’equilibri entre el resguard de la gent gran i la seva salut mental. També ha posat en valor l’increment de les proves i tests realitzats, que van permetre detectar els casos amb més rapidesa i eficàcia.

Polèmica pel nou grup de treball

Prèviament, els grups parlamentaris han tirat endavant una proposta de resolució impulsada pel grup del PSC-Units, sorgida del debat de política general del setembre del 2021, per crear un grup de treball per saber què va passar durant la pandèmia a les residències catalanes. Aquest estarà format per un grup d’experts que designaran les mateixes formacions, per aclarir què va passar i quines mesures es van implementar als equipaments.

“Cal saber què va passar, sense que el debat polític entorpeixi el què ha de ser una tasca”, ha insistit el partit socialista, “ens ho mereixem i les famílies també”. En la mateixa línia s’han expressat la resta de grups, menys aquells que s’han abstingut, que han lamentat que un grup de treball no disposi del mateix “rang” que pot tenir una comissió d’investigació.

També han apuntat que el problema es troba en el “model”, i han qüestionat que la resta de partits no vulguin recuperar allò que s’havia decidit, lamentant que es torni a treure aquest debat, amb una opció que no ajudarà a depurar responsabilitats. De fet, algunes de les formacions ha afirmat que es tracta d’una “pèrdua de temps”.

Sobre els drets bàsics dels infants

La consellera Violant Cervera també ha realitzant una segona intervenció en el marc de la comissió parlamentària de Drets Socials per explicar les mesures adoptades per garantir els drets bàsics dels infants durant el període de vacances escolars. En aquesta ha detallat que es treballarà per facilitar la seva participació a les activitats de lleure “en igualtat de condicions”, també aquest 2022.

En concret, es destinaran 600.000 euros que podran beneficiar uns 7.000 infants i joves, així com 550.000 euros específics per a la inclusió social, vinculats al programa ‘L’estiu és teu’.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article