L’empresa Buff crea una escola de confecció per formar joves a l’atur

Es tracta d’una formació dual i els estudiants faran pràctiques remunerades a les empreses de l’Anoia, amb l’objectiu de fomentar el relleu generacional al sector tèxtil 


L'empresa igualadina Buff ha posat en marxa una escola de confecció per donar oportunitats a joves que estan a l'atur i promocionar el relleu generacional al sector tèxtil. El primer curs que oferirà el nou centre serà en la modalitat dual i arrencarà dilluns que ve. Preveuen formar un centenar de persones en els pròxims tres anys.

Els estudiants tindran un contracte laboral remunerat mentre duri la formació. L'escola és fruit d'un acord publicoprivat que inclou empreses del sector, l'Ajuntament d'Igualada i el centre de coneixement Fitext. L'alcalde de la ciutat, Marc Castells, ha posat en relleu que Igualada és el “bressol del tèxtil” i ha apuntat que “un sector que tothom donava per mort està vivint un renaixement”.

La iniciativa ha nascut de l'empresa igualadina Buff que, per cobrir les necessitats del seu propi pla de creixement, ha decidit fer un pas endavant i crear una escola de confecció per formar des de zero els professionals que necessitarà incorporar en els anys vinents. De fet, David Camps, director general de Buff, ha constatat les dificultats per trobar personal qualificat en la confecció. Els estudiants, però, faran pràctiques a diverses empreses tèxtils de la comarca i, per tant, Camps creu que “és una eina que ens servirà a tots”.

La seu de la nova escola serà la Igualada Fashion Lab, un centre d'innovació i creativitat inaugurat el mes de novembre passat a la capital de l'Anoia amb unes instal·lacions de més de 700 metres quadrats a l'antiga fàbrica Vives Vidal. La Fundació Fitex coordinarà la relació amb les empreses del sector i posarà a disposició dels cursos la maquinària i el material pedagògic. Per la seva banda, l'Ajuntament d'Igualada ofereix les instal·lacions de la Igualada Fashion Lab per dur a terme les activitats formatives i també el servei de Dinamització Econòmica per atraure i gestionar recursos públics destinats a la formació ocupacional.

El sector tèxtil anoienc ha constatat que cada cop tenen més baixes a la plantilla per jubilacions i es troben amb grans dificultats per trobar professionals formats en tasques i tecnologies de confecció tèxtil. Així ho ha explicat Joan Ignasi Reixach, director general d'Indústries Valls, que assegura que hi ha una “necessitat urgent” de formar treballadors. Per això, l'objectiu de les entitats que cooperen en la posada en marxa de la nova escola és generar accions formatives que permetin la inserció laboral de, com a mínim, un centenar de persones durant els pròxims tres anys.

L'escola arrencarà amb un primer curs en confecció tèxtil que estarà subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) amb fons rebuts del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). El curs tindrà la modalitat dual. Un centenar de candidats es van presentar per poder accedir al curs i, finalment, seran 14 els alumnes escollits que formaran part de la primera promoció que finalitzarà el març de 2023. Els joves iniciaran el dilluns 28 de març la formació amb un contracte laboral d'un any de durada i combinaran la jornada fent formació a l'aula (25% de les hores anuals) i fent feina a l'empresa (75% de les hores anuals). Les empreses que contractaran alumnes són, a part de Buff, Indústries Valls (Punto Blanco), Gavipunt, Tex51 i Diutex.

Si bé el primer curs està adreçat a persones joves (de 16 a 29 anys) en situació d'atur, l'objectiu és que a la llarga també es puguin oferir cursos de formació a altres col·lectius vulnerables, com ara les persones majors de 45 anys en situació d'atur de llarga durada o les persones nouvingudes amb dificultats d'accés al mercat laboral.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article