Barcelona unifica l’atenció a les persones ucraïneses en un nou equipament

El centre estarà obert 24 hores al dia, els set dies de la setmana, i atendrà tant a persones que busquin allotjament com aquelles que estiguin acollides a casa de familiars o coneguts


L’Ajuntament de Barcelona ha decidit unificar tota l’atenció social a la comunitat ucraïnesa de la ciutat a un nou equipament. El centre es troba al passatge Dos de Maig i estarà obert 24 hores al dia, cada dia de la setmana, per tal d’atendre les persones refugiades que estan acollides a casa de familiars i coneguts, o bé que s’han establert a la ciutat. Tot això amb l’objectiu de descarregar de feina al Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB).

Aquest nou dispositiu, que està en marxa des del 30 de març, també està concebut perquè les persones que arribin a la ciutat a partir de les 19.00 hores i no tinguin on quedar-se puguis allotjar-se fins que puguin ser redirigides al circuit estatal d’acollida i al dispositiu de Fira de Barcelona.

Fins ara aquesta atenció municipal nocturna s’havia centralitzat al Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), que des de l’inici del conflicte ja ha fet més de 2.600 atencions, d’entre les quals 974 han sigut allotjaments en primera instància, especialment fora de l’horari de 9.00 a 19.00 hores en què el dispositiu de Fira està en funcionament.

D’aquesta manera el CUESB del carrer Llacuna estarà disponible per a qualsevol urgència o emergència que es produeixi a la ciutat, independentment del conflicte desencadenat per l’atac de l’exèrcit rus contra Ucraïna.

El nou equipament compta amb 80 places d’allotjament, plenament adaptades per a persones amb mobilitat reduïda, i oferirà servei d’esmorzar, dinar i sopar per aquelles persones que ho requereixin.

Pressupost de 150.000 euros mensuals

El pressupost municipal destinat per garantir el seu funcionament és d’uns 150.000 euros mensuals, dirigit per professionals del mateix CUESB que gestiona l’entitat Progess. Igualment, aquest nou dispositiu oferirà prestacions de cobertura de necessitats bàsiques per a les famílies que estiguin allotjades en habitatges particulars, com per exemple targetes moneder per a poder comprar alimentació, cobertura de necessitats farmacèutiques o de roba, entre d’altres, a l’espera que s’activin ajuts estatals concrets.

El nou equipament també compta amb un servei de consigna i un espai de ludoteca amb material infantil en ucraïnès, així com un servei de traducció. De fet, dues de les dones ucraïneses contractades per fer aquesta tasca de traducció són dones usuàries del Centre Residencial d’Inclusió (CRI) La Violeta, l’equipament de sensellarisme femení inaugurat ara fa un any per l’Ajuntament i que gestiona ASSÍS Centre d’Acollida.

Més de 4.300 persones ucraïneses ateses

Des de l’inici de la guerra, el CUESB i el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) es van adaptar per atendre aquelles persones ucraïneses que s’havien quedat atrapades a Barcelona, un perfil que al cap de pocs dies va evolucionar a les primeres persones que arribaven fugint de la invasió russa.

Des d’aleshores, els serveis han realitzat gairebé 4.300 atencions, sumant les 2.606 que ha fet el CUESB i les 1.667 del SAIER. Pel que fa a l’evolució setmanal de les atencions, des de l’Ajuntament assenyalen un increment d’atencions per part del CUESB a partir de la tercera setmana de conflicte, amb prop de 800 atencions, cosa que s’explica per la progressiva arribada de persones que requerien la cobertura de necessitats bàsiques.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article