Denuncien les barreres per aprovar les oposicions de la Generalitat reservades per a persones amb discapacitat

Dincat alerta que només han aprovat la prova 134 persones de les 151 places reservades


Gran nombre de queixes i incidències de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies pels resultats de l’examen de la primera prova de la convocatoria 240 cos subaltern de la Generalitat, reservades per al col·lectiu, i obtenir plaça per treballar en l’administració. 

Així ho ha denunciat Dincat, qui alerta que l’examen, celebrat el passat desembre, incloïa preguntes que no apareixien al temari adaptat que s’havia elaborat conjuntament amb la federació, i tampoc no s’ajustava a les normes de lectura fàcil. Així mateix, denuncia la federació, es va incorporar una prova que descomptava les respostes errònies.

Les dificultats recollides en l’informe s’han traduït en el fet que, segons apunta Dincat, només han superat la prova 134 persones. En tractar-se d’una prova eliminatòria, expliquen que no serà possible cobrir les 151 places reservades pel col·lectiu, “un fet injustificable davant les dificultats d’inserció laboral de les persones amb discapacitat”. A més a més, els que han superat la prova satisfactòriament encara podrien ser menys, ja que encara no s’han publicat els resultats de dues proves restants, una d’elles també eliminatòria.

Aixi, la federació adverteix que les proves no segueixen els documents de recomanació elaborats pel sector, com el Protocol per a administracions públiques convocants d’oposicions específiques per a persones amb discapacitat de plena Inclusió i que Dincat havia traslladat a la Direcció General de Funció Pública de cara a l’elaboració de l’examen.

Un cop celebrat l’examen, Dincat va traslladar un informe a la Generalitat amb les incidències recollides i les recomanacions amb l’objectiu que aquesta obrís un canal de comunicació que permetés treballar conjuntament en la millora dels processos selectius adaptats. Tanmateix, i malauradament, l’administració no ha donat resposta a cap de les peticions del sector.

Primers oposicions reservades al col·lectiu

Dincat lamenta que, tot i que en el moment en què es va obrir la convocatòria l’any 2019, sí que van ser partícips de l’elaboració del temari, des d’aleshores, la voluntat per part de l’administració per treballar el procés conjuntament ha estat “nul·la”. “Estem indignats. Al llarg de pràcticament dos anys hem estat insistint en la necessitat de coordinar-nos per a poder garantir un examen en condicions per a les persones amb discapacitat intel·lectual i, malauradament, no hem estat escoltats. Ni s’han seguit les nostres recomanacions, ni s’ha obert un espai de col·laboració que ens permetés incidir en aquelles qüestions rellevants com seria lògic i, encara més, tenint en compte que es tracta de les primeres oposicions reservades al col·lectiu”, lamenta Carles Campuzano, director de Dincat.

De fet, la federació explica que davant la falta d’interès de l’administració per col·laborar amb el sector i en veure les diferents barreres identificades en la convocatòria, va demanar reunions amb el departament corresponent i va enviar un informe tècnic per exposar la necessitat de reconduir alguns aspectes i, aquesta, encara avui no els ha donat resposta.

A banda de les barreres per aprovar l’examen, les persones opositores, com tot el sector, consideren “injustificable” la lentitud en tot el procés, tenint en compte que la convocatòria es va obrir el 2019, l’examen es va celebrar a finals del 2021 i a hores d’ara no s’han publicat els resultats complets de la prova. “Una prova que es troba allunyada de les recomanacions fetes pel sector”, reiteren.

Davant aquesta situació, Dincat ha obert un espai de recollida de queixes i reclamacions al seu web, amb l’objectiu de monitoritzar-les, valorar-les i traslladar-les a la Direcció General de Funció Pública de la Generalitat de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article