Metges de Catalunya considera “inaudit” que hagin quedat vacants 71 places MIR de medicina familiar i comunitària

Salut rebutja el sistema d’assignació de places i demana al govern espanyol una convocatòria extraordinària


Un total de 71 places de resident de medicina familiar i comunitària han quedat sense cobrir en el procés d’assignació per a la formació sanitària especialitzada, que va finalitzar el 20 de maig. Metges de Catalunya (MC) ha qualificat aquest fet com a “molt greu” i ha avisat que aquest dèficit pot tenir conseqüències per a l’atenció primària. El Departament de Salut, per la seva banda, ha rebutjat el sistema d’assignació de places de metges interns residents (MIR) organitzat pel govern espanyol i ha demanat una convocatòria extraordinària per ocupar les vacants.

El sindicat mèdic ha demanat al Departament de Salut la convocatòria “urgent” d’una cimera per abordar la situació dels MIR, ja que consideren que és un fet que afectarà negativament la formació dels especialistes que han de formar part de les futures plantilles dels CAP i l’organització de l’assistència sanitària als centres que aquest any no podran comptar amb el reforç dels facultatius residents. MC ha assegurat que, davant un fet “inaudit”, Salut ha d’activar “amb diligència” els mecanismes necessaris per fer front a una situació que “afegeix un nou focus de tensió a la crisi global de l’atenció primària”.

Tot i això, el sindicat recorda que es tracta de la “crònica d’una mort anunciada”, ja que l’atenció primària fa molt de temps que arrossega problemes reconeguts de finançament, falta de personal, sobrecàrrega assistencial, excés de burocràcia i baixes retribucions per als i les professionals que hi treballen. “La medicina de família no està prou valorada ni gaudeix del prestigi d’altres especialitats, això també ho perceben els joves facultatius”, explica l’organització.

Des de MC han ressaltat que aquestes 71 places vacants de MIR representen el 19% del total de l’oferta de 370 places de l’especialitat de medicina familiar i comunitària a Catalunya. Per aquests motius, el sindicat espera que Salut respongui amb celeritat a la seva petició “per consensuar un pla de xoc que faci atractiva i estimulant la tria de la medicina de família com a projecte de carrera professional”.

Salut: el sistema d’assignació de places “desincentiva la demanda”

El Departament de Salut ja ha tramès per carta al Ministeri de Sanitat la seva petició per realitzar una convocatòria extraordinària de places MIR per ocupar les vacants. Des del departament han recordat que ja havien expressat en “reiterades ocasions” el seu desacord amb el sistema d’assignació de places; ja que es tracta d’un sistema que no permet als candidats conèixer “en temps real” la disposició de places i, “per tant, desincentiva la demanda”.

Salut planteja que els aspirants que s’han quedat sense plaça puguin fer-ne una tria prèvia, per rigorós ordre de major a menor puntuació reconeguda en la relació definitiva de resultats i que sigui efectiva com més aviat millor.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article