Open Arms presenta el nou vaixell insígnia de l’organització al Port de Barcelona: “Serà l’ambaixador allà on vagi”

L’embarcació té un hospital a bord i està capacitat per acollir fins a mil persones


Open Arms ha presentat aquest dimecres al Port de Barcelona el nou vaixell insígnia de l’organització: l’Open Arms Uno. El fundador de l’organització, Oscar Camps, l’ha presentat en un acte acompanyat del president Pere Aragonès i l’alcaldessa Ada Colau, així com el president del Port, Damià Calvet, i Enrique Piñeyro, president de l’ONG Solidaire.

Camps ha agraït la “generositat” de Piñeyro, que ha cedit el vaixell, i ha explicat que no ha estat fàcil trobar una embarcació per rescatar “amb dignitat” ni tampoc matricular-lo a Barcelona, però s’ha mostrat satisfet del resultat final. “És un vaixell que representa una ciutadania i un poble i serà l’ambaixador allà on vagi perquè podem arribar a qualsevol racó del món”, ha assenyalat.

Per la seva banda, Aragonès, Colau i Calvet han fet valdre la tasca humanitària que fa l’ONG i han celebrat que disposi d’una nova embarcació. El vaixell, en la seva última fase de preparatius per salpar en missió de cerca i rescat humanitari al Mediterrani central, està dissenyat per fer tasques de salvament massiu i serà un dels actius més preparats de la flota humanitària civil present a la zona per a realitzar salvament massiu, segons Open Arms.

“Quan vaig decidir marxar a Lesbos no pensava que set anys després, en lloc de desaparèixer, estaríem aquí presentant un vaixell amb capacitat per més de 1.000 persones”, ha dit Camps, que ha qualificat de “trist” estar “encara així” i haver de lamentar pèrdua de vides “de forma innecessària”.

Amb tot, ha celebrat disposar d’una nova eina per protegir els més vulnerables. “No és meu, és vostre, de tota la ciutadania”, ha dit sobre el vaixell Open Arms Uno des del Port de Barcelona, on diverses persones s’han apropat per seguir l’acte i veure l’embarcació des de la distància.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha felicitat l’organització pel nou vaixell, anticipant que servirà per salvar vides i, igual que Camps, ha agraït a Piñeyro que sigui possible. Aragonès ha destacat que Catalunya és terra d’acollida i ha fet bandera de la solidaritat si bé també admès que hi ha “molta feina a fer” des de les institucions.

Per la seva banda, l’alcaldessa Ada Colau ha remarcat que Open Arms ha salvat milers de vides amb pocs recursos i en condicions “molt adverses” i ha afirmat que la ciutat de Barcelona sempre ha donat suport a l’organització, també en la causa jurídica oberta a Itàlia. Colau també ha dit que Open Arms és un mirall de “la hipocresia” de les polítiques europees i ha criticat la llei d’estrangeria per “racista”.

Just després dels parlaments de les autoritats s’ha donat pas a un espectacle a bord de la nau a càrrec de la companyia teatral Fura dels Baus. L’espectacle ha comptat, a més, amb la col·laboració del cantant Joan Dausà i la mezzo soprano Mar Esteve, que també han actuat a bord de l’Open Arms Uno.

El nou vaixell

El nou vaixell té un tonatge més de quatre vegades superior al vell remolcador Open Arms, té a bord un hospital amb 26 llits, una coberta de 353 metres quadrats i cobertes preparades per a l’aterratge d’un helicòpter en cas d’emergència i evacuació.

A bord hi portarà quatre llanxes semirígides, també conegudes com a RHIB, i permetrà acollir unes 300 persones, un nombre que, en cas d’emergència i sense fer perillar les condicions del vaixell, podria ampliar-se fins al miler. A més, compta amb 31 places per a tripulació.

“Ens ajudarà a rescatar amb seguretat més persones, a protegir les vides de persones vulnerables i a complir l’obligació que té qualsevol embarcació o persona que es creui amb vides en perill al mar, com estipulen la Llei del Mar i els convenis internacionals”, reivindica Open Arms.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article