Robots per fer companyia a la gent gran i facilitar la tasca de les cuidadores

El Centre Municipal de Serveis d’Aitona, al Segrià, acull una prova pilot d’aquesta tecnologia creada pel Grup Saltó


El Grup Saltó ha posat en marxa al Centre Municipal de Serveis d’Aitona (Segrià) una prova pilot amb els robots que ha desenvolupat i que estan pensats per millorar la vida de les persones grans o dependents i, a la vegada, facilitar la tasca dels cuidadors. Així, es testarà el funcionament d’aquesta tecnologia robòtica entre els usuaris de l’equipament, majors de 65 anys, per avaluar-ne i perfeccionar-ne la funcionalitat. A més de fer companyia, aquests robots poden posar en contacte l’usuari amb el cuidador o un familiar, trucar a emergències i també els fan recordatoris com ara si s’han pres la medicació o si han menjat. L’Ajuntament d’Aitona se suma així al de Barcelona, que també acull una prova pilot amb aquests robots.

El Temi i el Zembo són dos robots que, a partir d’ara, acompanyaran els usuaris del Centre Municipal de Serveis d’Aitona, que es converteix en la primera localitat de Lleida que acull en un equipament municipal una prova pilot amb aquest sistema avançat de teleassistència en forma de robot, dissenyat pel Grup Saltó per facilitar la vida a la gent gran o persones dependents. La firma lleidatana els ha cedit a l’Ajuntament d’Aitona per destinar-los al centre de serveis que té com a usuaris persones grans de la localitat.

El fundador i conseller delegat del Grup Saltó, Jaume Saltó, ha explicat que la firma ja té en marxa una prova pilot amb aquests robots amb l’Ajuntament de Barcelona i que també preveu posar en marxa un altre projecte similar a Madrid. “En el cas d’Aitona ens fa especial il·lusió que s’implanti al territori aquesta tecnologia i tenir el centre de serveis on poder-la testar ens ajudarà molt”, ha afirmat.

Es tracta de robots pensats per fer companyia a persones grans o dependents i facilitar la comunicació amb el cuidador o familiar, per exemple, en cas que la persona no es trobi bé, així com pot trucar a emergències. A més, els fa recordatoris com ara si s’han pres la medicació i els pregunta com han dormit o si ja han menjat per tal de saber l’estat de la persona a la qual dona servei.

“El que fem és diagnosticar l’estat de les persones i anar-los fent recordatoris”, ha dit Saltó. En aquest sentit, els usuaris poden indicar al robot el dia que tenen una visita al metge o bé quan és un aniversari i l’aparell els ho recorda.

Posar la tecnologia al servei de les persones

El Grup Saltó ha desenvolupat fins al moment quatre models diferents de robots de companyia i els comercialitza per a ús domèstic. El més alt mesura 1,10 centímetres i disposa d’una pantalla que permet a l’usuari interactuar amb ell. Els robots reben les indicacions a través de la veu, sigui en català, castellà o anglès, però també estaran disponible ben aviat en altres llengües.

L’alcaldessa Rosa Pujol ha destacat la importància que suposa que Aitona esdevingui el primer municipi de Lleida on s’implanta aquesta tecnologia robòtica en un equipament municipal i també el fet que l’hagi desplegat una firma lleidatana. Pujol ha ressaltat la importància de “posar la tecnologia al servei de les persones” i ha explicat que la prova pilot permetrà “ajudar a la gent gran i, a la vegada, que el Grup Saltó pugui perfeccionar encara més aquests robots”.

L’alcaldessa ha remarcat l’aposta del consistori per ajudar a les persones grans del municipi, i la posada en funcionament del Centre de Serveis Municipals, n’és una mostra, segons ha dit. A partir de la prova, el consistori no descarta acabar incorporant algun d’aquests robots al centre de serveis o bé al banc d’ajudes tècniques perquè veïns també en puguin gaudir als seus domicilis, segons ha dit Pujol.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article