Nou any amb llistes d’espera i manca crònica de places d’FP 

CCOO denuncia que Educació no ha creat totes les places que podia amb els diners dels Next Generation


CCOO ha denunciat aquest dijous que hi hagi a dia d’avui llistes d’espera per accedir a les places públiques de Formació Professional i la manca “crònica” de les mateixes places al sistema.

El sindicat ha criticat que el Departament d’Educació només hagi creat 7.600 noves places amb els fons europeus Next Generation, ja que ells afirmen que es van rebre 15 milions d’euros per aquesta partida i que això permetia crear encara 157 places més (7.757 en total). També es queixen que el departament hagi optat per augmentar les ràtios dels grups a 33 alumnes per classe i recorden que en la negociació amb el comitè de vaga de les darreres mobilitzacions el departament va oferir limitar els grups a 30 estudiants.

Així, el sindicat ha volgut remarcar també que si bé cal facilitar la continuïtat formativa de l’alumnat d’ESO a la Formació Professional també cal garantir-hi l’accés a altres possibles alumnes que no estiguin cursant actualment estudis reglats.

“Consultats els centres educatius, constatem que en cicles formatius de grau mitjà molt demandats l’alumnat de continuïtat educativa ha emplenat ràpidament totes les places, mentre en queda fora la resta d’alumnat”, es queixa CCOO.

Pel que fa a les llistes d’espera, el sindicat diu que aquest passat dilluns es van enviar unes noves instruccions als centres sobre el canvi de procediment de gestió de les llistes d’espera als cicles formatius de grau mitjà, amb la novetat de l'assistència presencial al centre el 26 de juliol, quan tota la gestió prevista era telemàtica. CCOO critica que aquest canvi no havia estat anunciat prèviament ni a les famílies ni als centres alhora que es queixa que aquest procediment requereix recollir moltes dades dels alumnes sol·licitants i que els centres no tenen capacitat ni personal per assumir-ho.

En aquest sentit, el sindicat afirma que té una proposta alternativa i que aquesta passa per l’ampliació de l’oferta pública de places, incrementar el nombre de grups, evitar les sobreràtios i incrementar l’oferta de l’Institut Obert de Catalunya, però sense utilitzar-lo per a derivar-hi alumnat que no té el perfil d’alumne no presencial.

Segons ells, la manera de fer-ho és destinar-hi una partida pressupostària extraordinària i així donar compliment a l’article 109 de la LOMLOE, que estableix l’obligació de l’administració de garantir el dret de totes les persones a l’educació, mitjançant una oferta suficient de places públiques i la suficient inversió en la FP.

CCOO s’adreçarà al  Síndic de Greuges de Catalunya i a la Sindicatura de Comptes per fer seguiment del diner públic destinat a la creació de noves places de Formació Professional.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article