Barcelona impulsa un conveni per finançar un miler d’habitatges de lloguer social o en règim cooperatiu

S’obre una línia de 140 milions d’euros destinats a fundacions o cooperatives que vulguin construir habitatge social


L’Institut de Crèdit Oficial (ICO), l’Institut Català de Finances (ICF) i l’Ajuntament de Barcelona han signat un acord per ampliar el parc d’habitatge social destinat a lloguer assequible o cohabitatge de la ciutat.

L’acord té com a objectiu finançar les obres de rehabilitació o de construcció d’habitatges que promoguin fundacions i cooperatives en cessió d’ús. Així, l’ICO i l’ICF obriran una línia de 140 milions d’euros –aportaran 70 milions cada entitat– per finançar les obres que promoguin les entitats. El conveni subscrit facilitarà la construcció i la rehabilitació d’un miler d’habitatges en un període màxim de 10 anys, dels quals el 60% es destinaran al lloguer assequible i el 40% a cohabitatge.

Segons ha explicat Rosario Casero, directora general de Negocis de l’ICO, les entitats, que poden ser fundacions i cooperatives, poden tornar el préstec en un termini de fins a 30 anys amb l’euríbor sumat al 2%.

Els habitatges es faran sobre sòl municipal, que el consistori cedeix en dret a superfície. A més, l’Ajuntament serà qui seleccionarà les actuacions de les cooperatives en cessió d’ús i les fundacions segons un conveni previ, l’ESAL. Segons aquest marc, el consistori cedeix gratuïtament sòl i edificis municipals a rehabilitar en dret de superfície a 99 anys i atorga subvencions municipals (entre el 7% i el 15% del cost de construcció o rehabilitacions) a promotors socials, cooperatives en cessió d’ús i fundacions.

Conveni “històric”

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha destacat que el conveni subscrit aquest dijous amb l’ICO i l’ICF és “històric” i obre un camí que facilita l’accés al crèdit en bones condicions. Colau ha remarcat que cal enfortir i empoderar les iniciatives ciutadanes promogudes des de cooperatives o des del tercer sector i tots els agents que no tenen ànim de lucre. Per tot plegat, ha celebrat els 140 milions d’euros per finançar un miler d’habitatges de lloguer social o en règim cooperatiu. Segons ha matisat, serien lloguers d’entre 600 i 700 euros.

A més, l’alcaldessa ha afirmat que es tracta de l’operació més gran de crèdit públic a Espanya feta amb un Ajuntament i ho ha valorat com una nova col·laboració publicoprivada.

Colau ha fet valdre el fet que es promogui un projecte social però també ambiental, ja que els projectes arquitectònics als quals s’atorgui finançament han d’incorporar millores energètiques i altres mesures que redueixin la petjada ecològica i limitin els elements contaminants.

Rosario Casero, directora general de Negocis de l’ICO, i Jordi Oliva, conseller delegat de l’ICF, han subratllat l’interès de les institucions de crèdit en promocionar activitats com ara la construcció o la rehabilitació d’habitatge social i han coincidit en què és un conveni molt bo. Casero ha assenyalat les dificultats habituals d’accés al crèdit en el sector de promoció d’habitatge i especialment en el cas d’entitats sense ànim de lucre. Per tot plegat, ha celebrat poder-ho facilitar. “Un clar exemple d’un bon model que no culmina avui, sinó que comença avui”, ha conclòs.

Finançament

Les operacions de finançament cobriran fins al 100% del cost del projecte amb el límit màxim del valor de taxació exclòs el sòl i en funció dels mòduls vigents. Amb caràcter orientatiu, el límit per al 2022 s’estableix en 120.000 euros per habitatge.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona donarà suport amb la seva garantia a les operacions i facilitarà que les cooperatives i fundacions accedeixin al finançament. “En aquest cas el crèdit es posa a disposició de fundacions a canvi d’un aval municipal”, ha explicat Colau.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article