Una trentena de taxis de Barcelona portaran desfibril·ladors i conductors formats per atendre emergències

Els taxis de l’àrea metropolitana estaran geolocalitzats pel SEM i es podran activar si són el vehicle més proper a una urgència cardíaca


Una trentena de taxis de l’àrea metropolitana de Barcelona portaran desfibril·ladors i conductors formats per poder atendre urgències cardíaques. La idea és que els conductors puguin donar una primera atenció en emergències on el temps és clau. Es tracta d’una prova pilot d’un projecte impulsat per la Fundació Barcelona Salut i SOS Taxi i que ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, la Creu Roja i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). La prova comença amb 30 taxis ‘cardioprotegits’ i l’objectiu és arribar als 50. Els taxis estaran geolocalitzats per part del SEM, que els podrà activar si són el vehicle més proper a una emergència.

La prova pilot, pionera a Europa, tindrà una durada d’entre 18 i 24 mesos. La idea és que en el futur s’hi afegeixen més taxis catalans i estatals. Els conductors que aquest divendres han rebut els desfibril·ladors en un acte a l’Ajuntament de Barcelona ja han completat un curs reglat de suport vital bàsic i ús de desfibril·ladors, impartit per Creu Roja.

L’objectiu de la iniciativa és que els taxistes puguin atendre de forma ràpida qualsevol aturada cardiorespiratòria propera a la ubicació d’un taxi ‘cardioprotegit’ a través de la geolocalització per part del SEM. Això serà possible gràcies a l’aplicació Fast Responders, connectada al telèfon 061.

Els vehicles portaran el distintiu ‘cardioprotegit’ a les portes laterals. Els usuaris dels taxis també podran tenir accés a determinades novetats sobres les solucions de la companyia Huawei, que col·labora amb el projecte.

El secretari de SOS Taxi, Iban Sesma, ha destacat que els taxistes no són metges, però sí que han rebut la formació necessària per donar una primera atenció en cas d’emergència. En aquest sentit, ha recordat que el temps és clau quan es produeix una parada cardiorespiratòria. La tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha destacat que la mobilitat dels taxis permetrà que els desfibril·ladors es moguin per la ciutat, ampliar així la seva cobertura.

Sesma ha detallat que el projecte va néixer el 2018 i que parteix de vivències pròpies, com la pèrdua d’algun company que es podria haver beneficiat dels instruments i el coneixement que ara han adquirit aquests taxistes, ha apuntat.

S’ha creat una comissió de seguiment que valorarà periòdicament les actuacions en les quals s’ha intervingut i farà propostes per millorar els objectius marcats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article