L’APE demana al nou conseller de Drets Socials que entomi la pobresa energètica com “una absoluta prioritat”

L’entitat espera que Carles Campuzano tiri endavant els compromisos fixats en el conveni amb Endesa


L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) demana al nou Govern —i en especial al nou conseller de Drets Socials, Carles Campuzano— que entomi la pobresa energètica com “una absoluta prioritat”. “Fins ara no s’entenia que la pobresa energètica no sigui una prioritat pel Govern; esperem que ara això canviï i tirin endavant els compromisos incomplets”, declara la portaveu de l’entitat, Maria Campuzano.

Concretament, espera que es compleixi el conveni signat amb Endesa i es resolgui el problema de la condonació del deute del 2021 a les famílies vulnerables, es creï el Fons d’Atenció Solidària, s’instal·lin més comptadors socials i se signin nous convenis amb altres grans companyies subministradores.

Segons Campuzano, ara, en plena crisi energètica i a les portes de l’hivern és més important que mai que les famílies puguin respirar tranquil·les i això implica complir els acords estipulats en el conveni signat entre el Govern i Endesa fa un any i mig. La portaveu de l’APE fa èmfasi, sobretot, que es resolgui la condonació del deute acumulat per famílies vulnerables durant el 2021, ja que n’hi ha que continuen patint la reclamació dels deutes acumulats. “És una angoixa”, afirma.

La representant de l’APE recorda que el conveni amb Endesa establia diversos compromisos, com la condonació del deute de les famílies en situació de vulnerabilitat entre el 2015 i el 2020 i la creació d’un fons coparticipat a partir del 2021 per fer front a l’impagament de factures. “No hem tingut cap proposta sobre la taula”, denuncia. La idea d’aquest fons, l’anomenat Fons d’Atenció Solidària, és que precisament les famílies no acumulin deutes de milers d’euros i pateixin “assetjament” per part de l’empresa subministradora.

“Les famílies estan molt preocupades pel context de l’alça de preus”, explica Campuzano, que coneix de prop com hi ha gent que més o menys pagava les factures, però ara veuen que s’han triplicat i tenen “molta por” a no poder pagar. En paral·lel, avisa, hi ha famílies que superen els límits de consum que marca el bo social elèctric i perden el descompte i això és un problema. “Són famílies que viuen en edificis o cases en què és tot elèctric i el consum és més gran que una família que té gas, i això no es contempla en la normativa”, adverteix.

D’altra banda, amb relació als comptadors socials de llum, lamenta que només se n’han instal·lat 37 en un any i mig i estima que la necessitat és molt major. “No sabem quanta gent ho necessita, però sí que sabem que de comptadors socials d’aigua se n’han instal·lat més d’un miler i és la xifra mínima que s’hauria de poder assolir a Catalunya”, comenta.

Per tot plegat, Campuzano manté —tal com va dir l’APE i la Taula del Tercer Sector Social fa un mes— que per ara no participaran en les pròximes reunions del grup de treball del conveni que regula la pobresa energètica a Catalunya si no s’asseguren avenços significatius. “La pròxima reunió està convocada al novembre i no volem anar a escalfar la cadira. Si hi anem és perquè hi ha avenços palpables amb relació al compliment d’aquest conveni i de la signatura dels propers”, conclou.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article