La comunitat educativa torna a demanar mesures contra la calor a les aules abans del proper estiu

El manifest de protesta ja té l’adhesió de quatre sindicats, 164 associacions de famílies i 58 direccions d’escola


164 Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA), 58 direccions d’escola i quatre sindicats educatius han tornat a demanar aquesta setmana al Consorci d’Educació de Barcelona que posi mesures contra la calor a les aules abans del proper estiu.

En un comunicat han denunciat que durant els mesos d’estiu, la calor provocada pel canvi climàtic posa en risc la salut dels infants i han reclamat mesures com, per exemple, la instal·lació de sistemes de renovació d’aire que garanteixin l’eficiència energètica i el confort tèrmic als centres educatius. Els impulsors del manifest diuen que l’adhesió a la protesta ha crescut des del setembre.

El manifest denuncia que els mesos d’estiu, que ara ja són sis (de maig a octubre) es posa en risc la salut d’infants i s’incompleix la normativa de seguretat i salut.

Els sindicats que s’han sumat a la protesta són CGT Ensenyament, Federació d’Educació de CCOO, UGT Catalunya i USTEC. També s’hi ha apuntat les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya, aFFaC.

“És indiscutible que als voltants de l’estiu als centres educatius de Barcelona se superen amb escreix els llindars de temperatura que estableix la legislació vigent i que això produeix no només malestar i incomoditat, sinó que en alguns centres també s’han produït lipotímies o cops de calor”, afegeix el text.

Per això demanen al Consorci Educatiu de Barcelona, a qui consideren competent per resoldre aquesta qüestió, que s’instal·lin sistemes de renovació d’aire a totes les escoles de Barcelona construïdes abans del 2007 i a totes les construïdes posteriorment, però que es van quedar fora de les exigències del Reglament d’Instal·lacions Tèrmiques en Edificis.

També demanen l’establiment de sistemes de ventilació adequats per mantenir la temperatura dins dels límits legals, la introducció d’espais d’ombra als patis i la reducció de la superfícies cimentada.

De fet, les AFA i els sindicats creuen que s’hauria de fer un estudi individualitzat a cada escola per saber què li falta en aquest aspecte.

“Cal començar a climatitzar les escoles que ho necessitin. Per què les escoles han de ser els únics edificis públics que estan sense climatitzar?”, ha declarat Marta Aparicio, membre de l’AMPA Escola Antoni Balmanya i impulsora de la protesta contra el consorci educatiu barceloní. “Els estius s’allarguen cada cop més, i els infants i el personal educatiu estan suportant durant mesos temperatures que posen en greu risc la seva salut i impossibiliten l’aprenentatge”, ha afegit. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article