Ateneus de Fabricació: democratitzar la tecnologia per materialitzar les idees

Barcelona compta amb cinc equipaments que posen a l’abast de la ciutadania l’espai, les eines i els recursos per fomentar la fabricació digital


Amb el suport de  

Has pensat en un dispositiu que podria introduir millores en la vida de la gent, però no saps com dissenyar-lo i fer-lo possible? Molts cops tenim idees que podrien ser transformadores i útils, però ens pensem que és impossible dur-les a terme perquè no tenim les eines, o els coneixements necessaris per materialitzar-les; idees que finalment acaben en l'oblit. Però i si hi haguessin espais on fer-les realitat?

Aquests llocs ja existeixen a Barcelona: la Xarxa d’Ateneus de Fabricació està formada per cinc equipaments repartits per la ciutat —Ateneu de Fabricació de Gràcia, de les Corts, Ciutat Meridiana, de la Fàbrica del Sol (Barceloneta) i el Parc Tecnològic (Guineueta)— i són un servei públic impulsat per l’Ajuntament de Barcelona dirigit a tota la ciutadania, especialment a la comunitat educativa, el món empresarial, associatiu i comunitari. Els Ateneus de Fabricació són espais que faciliten l’accés a la tecnologia i la innovació a través de la fabricació digital.

I què és la fabricació digital, i per què és tan important fomentar-la? La fabricació digital consisteix en la digitalització dels processos tradicionals de fabricació mitjançant les noves tecnologies, com són la impressió 3D o el tall làser. A banda, s’afegeix un factor clau: els Ateneus de Fabricació faciliten la combinació de la fabricació digital amb la innovació social que produeixen els mateixos ciutadans que utilitzen aquesta tecnologia per implicar-se en la millora de qualsevol aspecte de la vida quotidiana. “Aquestes tecnologies permeten convertir la idea en objecte i l’objecte en informació”, apunten des de la xarxa. Així, un dels objectius d’aquests espais és apropar la tecnologia i la ciència de la fabricació digital a tothom, siguin persones amb coneixements previs o no.

D’aquesta manera, els ateneus de fabricació són espais de referència en inclusió, capacitació i divulgació, ja que posen a l’abast de la ciutadania l’espai, les eines i els recursos per poder materialitzar i fer realitat les idees que transformen l’entorn més proper. Per fer-ho, disposen de maquinària i programari com impressores i escàners 3D, talladores i gravadores làser, talladores de vinil, brodadora digital, fresadora CNC, trituradora de plàstic, entre altres.

A més a més, des dels ateneus s’ofereixen itineraris de participació, programes i accions segons el tipus de públic i les seves necessitats, que s’agrupen en dos grans àmbits: l’educatiu i el comunitari, amb l’objectiu de desenvolupar models de participació i treball en xarxa, orientats a la innovació social i al foment de l’economia col·laborativa, que promoguin noves formes de comunicació, d’intercanvi de talent i d’aprenentatge obert i compartit.

D’altra banda, des dels ateneus es dona suport a projectes transformadors i que tinguin retorn social. Així mateix, es potencia que el coneixement generat en tots els processos es pugui compartir entre totes les persones que participen d’aquests espais.

Tot i que els ateneus de fabricació són espais gratuïts i als quals pot accedir tothom, sí que es demana que les persones que els utilitzin facin una contraprestació | Ateneus de Fabricació

Una contraprestació pel seu ús

Tot i que els ateneus de fabricació són espais gratuïts i als quals pot accedir tothom, sí que es demana que les persones que els utilitzin facin una contraprestació, és a dir, un retorn social pel suport rebut a l’ateneu.

En aquest sentit, la contraprestació es pot donar de diferents maneres, i s’ajusten al perfil de cada persona: poden ser el compromís per donar suport al projecte d’altres persones; pot ser oferir una formació o activitat oberta al públic; o recursos materials per a l’ateneu o per als projectes que s’hi desenvolupen, entre altres.

Treball per àmbits específics

Els cinc ateneus de Barcelona tenen àmbits específics de treball. En aquest sentit, l’Ateneu de Fabricació de les Corts, ubicat a l’antiga fàbrica Benet i Campabadal, està especialitzat en la inclusió social, la participació, la diversitat i la democratització de la tecnologia. D’entre les creacions sorgides d’aquest espai, es troben un vestit que va guanyar el premi de la passarel·la EGO Samsung, i un dòmino inclusiu que permet jugar a persones amb diversitat funcional.

L’Ateneu de Fabricació de la Fàbrica del Sol està centrat en la sostenibilitat, i en aquest sentit, allà es desenvolupen projectes en el terreny de l’autosuficiència energètica i l’economia circular. L’edifici —ubicat a tocar del mar, al barri de la Barceloneta—, pertanyia a la Fàbrica Catalana de Gas, i és patrimoni de l’Ajuntament amb categoria de bé cultural i d’interès local.

Per altra banda, l’Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana és un espai des del qual es treballa per apoderar la ciutadania i ampliar-ne les seves competències digitals. Aquest espai fa èmfasi especial en el jovent, i té per objectiu facilitar la seva ocupabilitat i la seva inserció laboral.

L’Ateneu de Fabricació del Parc Tecnològic, a Nou Barris, té l’emprenedoria com a temàtica transversal. Situat al Parc Tecnològic de Barcelona Activa, vol crear ponts entre la fabricació digital i la comunitat educativa, des dels infants i joves fins al teixit comunitari del barri. En aquest sentit, aquest espai ofereix formacions especialitzades a la comunitat docent, capacita la comunitat educativa a través del desenvolupament de visites i activitats sobre fabricació digital per a infants i joves, entre altres.

El darrer espai que s’ha integrat a aquesta xarxa és l’Ateneu de Fabricació de Gràcia, orientat a la creativitat, i que dona suport a projectes de producció digital, tèxtil, de moda i de biomaterials que busquen redissenyar la societat del futur.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article