‘Més drets que mai’: una campanya per garantir acompanyament socioeducatiu a 3.000 infants

El Casal dels Infants ha hagut d’ampliar serveis per fer front a les demandes d’assessorament en habitatge


El Casal dels Infants llença la campanya ‘Més drets que mai’ amb l’objectiu d’aconseguir suport econòmic per poder garantir l’acompanyament socioeducatiu de 3.000 infants en situació de vulnerabilitat. Els donatius es destinaran també als serveis per fer costat a famílies dels infants i adolescents, joves d’entre 18 i 21 anys, i a programes de formació i inserció laboral.

A Catalunya hi ha quasi mig milió d’infants —és a dir, gairebé un de cada tres nens i nenes— en risc de pobresa o exclusió social, apunten des de l’entitat. “Els efectes de la vulnerabilitat en la infància s’arrosseguen tota la vida. Com a societat, no estem sent capaços de reduir aquest risc, i el sistema no protegeix suficient els nens i nenes de les famílies que pateixen pobresa”, lamenta la directora general del Casal dels Infants, Rosa Balaguer. Amb aquesta campanya, explica, volen “convidar a la ciutadania a participar activament en la defensa real i pràctica dels drets dels infants i adolescents”.

Amb la campanya, esperen poder arribar a més de 6.000 persones als barris del Raval i el Besòs i el Maresme (Barcelona), Llefià i Sant Roc (Badalona), Raval, Santa Rosa i Fondo (Santa Coloma de Gramenet), la Mina i el Besòs (Sant Adrià de Besòs) i el municipi de Salt.

Cada any, l’associació ofereix 57 serveis socioeducatius a infants en situació de vulnerabilitat amb l’objectiu que superin el risc d’exclusió social. Aquests serveis s’adeqüen a les seves necessitats i etapes de desenvolupament, des de la primera infància fins als 21 anys. Per altra banda, l’entitat coordina una xarxa de 16 entitats locals a Tànger i Casablanca, al Marroc, per prevenir el risc d’exclusió social en infants, joves i famílies.

“Ens preocupa la precarietat d’habitatge”

Tanmateix, en el context actual, “havent encadenat una crisi rere altra, amb tendències inflacionistes i escassetat energètica”, les realitats de moltes famílies participants en l’entitat han quedat molt tocades. “Ens preocupa la precarietat d’habitatge de moltes famílies, en tenim més de cent en seguiment que estan en procés o clar risc de desnonament, així com les condicions de les llars i com fer front a les despeses més bàsiques aquest hivern”, assegura la directora.

Així, tot i que el Casal dels Infants és una entitat educativa, Balaguer afirma que han hagut de treballar “en clau d’emergència” i recuperar serveis com les ajudes econòmiques directes o el suport familiar per encarar tràmits. A més, el servei sociojurídic ha vist incrementar els casos d’assessorament en temes d’habitatge.

L’entitat també remarca la necessitat d’incrementar la inversió en la prevenció de situacions de risc dins del sistema de protecció a la infància i adolescència i millorar el model de prestacions per garantir una renda mínima a les famílies amb infants més desfavorides, “superant les limitacions que han demostrat la Renda Garantida de Ciutadania i l’Ingrés Mínim Vital”. I és que, segons afirmen, cadascuna té aproximadament 174.000 i 87.000 beneficiaris, respectivament, lluny de les més de 690.000 persones que estan en situació de pobresa extrema, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya i la Taula del Tercer Sector.

“L’augment del 8% de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), després de 12 anys sense cap revisió i les demandes de les entitats del tercer sector per actualitzar-lo, és un pas endavant”, apunten. Tot i que esperen que la quantia de les prestacions i el nombre de persones beneficiàries augmentin, també reclamen simplificar l’accés a les administracions públiques per poder-ne garantir les sol·licituds, ja que “en aquests i altres tràmits de gestions telemàtiques, moltes famílies continuen veient els seus intents frustrats davant la digitalització generalitzada”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article