Un robot ajuda les persones migrades a accedir al circuit de salut català

Farmamundi denuncia que gran part de la població migrada que continua sense tenir atenció sanitària és per desconeixement dels circuits d’accés


Respondre els dubtes de les persones migrades sobre les vies d’accés al circuit de salut públic català. Aquest és la finalitat de l’oenagè Farmamundi que ha impulsat un programa informàtic a través del qual s’estableix una conversa on demanar informació o per dur a terme una acció. El xatbot es pot consultar per ordinador, telèfons mòbils i per l’aplicació Telegram i, ara com ara, respon dubtes en cinc idiomes: àrab, francès, xinès, urdú i castellà.

La coordinadora del projecte, Elisabet Llamas, explica que el xatbot “és una eina que les persones migrades podran usar directament perquè es troba en els seus idiomes natius, però que també volem que professionals de la sanitat i del sector social coneguin”. Afegeix que “la voluntat és que les persones migrades s’apropiïn de l’eina”.

Per aquest motiu, es faran presentacions a entitats i col·lectius de persones migrades, associacions que treballen amb persones migrades i refugiades, així com a xarxes de suport que es van generar en diferents barris arran de la Covid-19.

Les dones migrades desconeixen els seus drets sexuals i reproductius

Acompanyant el xatbot, Farmamundi ha publicat una sèrie de vídeos on dones del Marroc, la Xina, el Senegal i el Pakistan expliquen a dones de les seves comunitats els seus drets en matèria de Salut Sexual i Reproductiva. “Tens dret a anar acompanyada al metge, si et sents més tranquil·la, tens dret a demanar un servei de traducció si no parles l’idioma” explica la Laila, del Marroc.

Per altra banda, la Chia Ning Chung, originària de Taiwan, explica que, entre altres coses, “les dones poden demanar una dieta i menú que s’adaptin a les seves necessitats”.

Per a l’elaboració dels vídeos, “l’entitat s’ha reunit amb referents d’associacions de dones i mediadores interculturals de Catalunya”, explica Lamas. Tots els materials es troben en el portal Raisa, que en àrab vol dir “dona conductora i sobirana”. Aquests materials formen part de la línia de recerca en la qual Farmamundi porta treballant des de fa set anys a Catalunya, amb la publicació de tres estudis ‘Estar embarazada y parir en Barcelona’ (2018), ‘Atendre l’embaràs i el part a Barcelona’ (2019), ‘Cultures i drets sexuals i reproductius de les dones migrants o d’origen estranger a Catalunya. 

Durant el darrer any, l’entitat ha realitzat formacions en interseccionalitat a professionals de la sanitat, i iniciat una línia de sensibilització per desmuntar els rumors i estereotips que puguin existir entre el personal sanitari, sobre l’accés a la salut de les dones migrades.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article