Un centenar de famílies amb infants van demanar ajuda a Arrels aquest 2022 

En un 64% dels casos les famílies havien contactat amb serveis socials sense trobar resposta


Gairebé un centenar de famílies amb infants que començaven a viure al carrer o estaven a punt de perdre casa seva i no sabien què fer han trucat a la porta d’Arrels Fundació aquest 2022. Des de l’entitat, que normalment dona suport a persones adultes i soles que viuen al carrer a Barcelona, apunten que un 64% de les famílies havien contactat amb serveis socials, però sense trobar resposta davant la seva situació de vulnerabilitat.

Concretament, Arrels Fundació va atendre a 97 famílies, entre les quals hi havia 153 infants i joves menors de 18 anys afectats. També sabem que en un 64% dels casos les famílies havien contactat amb serveis socials sense trobar resposta.

El 39% de les famílies (amb 55 infants i adolescents) dormien al carrer en el moment d’adreçar-se a Arrels, el 37% es quedaven sense llar de manera imminent (amb 57 infants i adolescents) i un 20% tenia problemes d’habitatge. “Són casos que no haurien d’arribar a entitats com la nostra i que segurament evidencien la manca de recursos existents de prevenció i atenció”, assegura Ferran Busquets, director d’Arrels.

D’altra banda, pel centre obert de l’entitat van passar l’any passat un total de 1.177 persones que vivien al carrer o bé estaven en una situació residencial inestable i necessitaven orientació. El 85% són homes i el 15% són dones. La majoria tenen entre 25 i 49 anys i des de l’organització se senten “preocupats” perquè un 12% té menys de 25 anys. El 21% de les persones són espanyoles, un 16% comunitàries i un 59% extracomunitàries.

De mitjana, quatre persones sense llar han arribat cada dia a Arrels buscant assessorament. El 51% ha demanat on poder-se dutxar, el 28% necessitava accedir a serveis socials i un 24% buscava un espai on guardar les pertinences. En un 23% dels casos, es demanava per robers on canviar-se de roba i el 17% de les persones han preguntat també com accedir a un allotjament.

“L’efecte que tot això té sobre les persones és devastador i afecta la seva salut física i emocional. Hem atès persones que se senten molt soles, que arriben en estat de xoc, plorant perquè necessiten una peça de roba o unes vambes, amb hostilitat i desesperació, que senten vergonya de la seva situació i estan decebudes de les poques alternatives que troben”, explica Ferran Busquets, director de l’entitat.

Un miler de veïns i veïnes preocupats

La fundació també apunta que aquest 2022 han rebut un miler de trucades al seu servei d’orientació telefònica. En la majoria dels casos (un 47%), eren veïns i veïnes de la ciutat preocupades per la situació de persones que vivien al ras al seu barri. També van rebre un 35% de trucades de persones afectades per una situació de sensellarisme. També han orientat a entitats, municipis o centres de salut preocupades per aquesta problemàtica. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article