Imaginar una tecnologia més sostenible i justa: arriba el Mobile Social Congress

Del 2 al 4 de març se celebra la 8a edició de l’esdeveniment organitzat per SETEM Catalunya com a contrapunt al Mobile World Congress


Una tecnologia més sostenible i justa és possible. Això és el que intentarà demostrar el Mobile Social Congress (MSC), que en aquesta vuitena edició posarà el focus en l’explotació laboral en les fàbriques tecnològiques, la persecució a sindicalistes i ambientalistes i els impactes socials i ambientals de la mineria. La programació de l’esdeveniment arrencarà aquest 27 de febrer amb una acció d’activisme artístic a les portes de la Fira de Barcelona, on s’inaugura el Mobile World Congress, i continuarà del 2 al 4 de març amb conferències, cinefòrums i tallers oberts a tota la ciutadania al Pati Manning i al Convent Sant Agustí de Barcelona. SETEM Catalunya organitza el MSC des del 2016. 

Sota el lema ‘Activem la tecnologia justa i sostenible’, la vuitena edició del MSC inaugurarà la seva programació amb una jornada de debat el 2 de març a l’auditori del Pati Manning de Barcelona, amb una sèrie de conferències que comptaran amb la participació de persones expertes d’arreu del món. A les xerrades s’abordarà, entre altres qüestions, la situació a les fàbriques de Filipines, la persecució de sindicalistes a Tailàndia o Malàisia, i l’impacte ambiental que comporta l’explotació minera al Congo o Bolívia; amb testimonis de representants d’entitats i administracions que ho han viscut en primera persona. 

En aquest sentit, la responsable de la campanya d’Electrònica Justa de SETEM Catalunya, Claudia Bosch, ha remarcat la necessitat d’evidenciar les vulneracions de drets en la cadena de producció de l’electrònica, ja que, tot i trobar-nos en un món globalitzat, “estem molt lluny de conèixer la realitat de la producció dels nostres mòbils”. Bosch ha indicat també que l’impacte en l’extracció de determinats minerals els causa tant la indústria electrònica com la de la tecnologia associada a la transició energètica, com les associades a la tecnologia de l’energia fotovoltaica o el vehicle elèctric. “És molt important posar sobre la taula com s’estan extraient aquests minerals”, ha recalcat.

L’impacte de les externalitats al Sud Global 

La segona jornada del MSC (3 de març) tindrà lloc també a l’auditori del Pati Manning, on es realitzarà un cinefòrum amb la projecció del documental E-life, del productor britanic Edward Scott-Clarke. La pel·lícula tracta sobre els residus electrònics que s’envien des del Regne Unit a Ghana. Posteriorment, hi haurà un debat i comentari del film a càrrec de Robin Ingenthron, CEO de Good Point Recycling, una organització dels Estats Units que treballa el reciclatge i la reparació de productes electrònics. 

El director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, David Llistar, ha subratllat que, si bé les legislacions dels països del Nord Global són estrictes amb el respecte de drets laborals i ambientals, no sempre es té en compte “l’impacte de les externalitats” cap a països del Sud Global. Per aquest motiu, Llistar considera necessari “posar llum a la vulneració de drets i a les seves solucions”, com es farà en el MSC, i ha destacat la tasca que s’està fent des d’ajuntaments com el de Barcelona i altres administracions per intentar assegurar el respecte pels drets en totes les baules de la cadena.

Una jornada lúdica i participativa de cloenda 

Un altre dels punts claus del MSC és empoderar a la ciutadania perquè pugui participar d’una tecnologia justa. Per això, el 4 de març al matí, el pati del Convent Sant Agustí acollirà dos tallers pràctics: Restart Party, per aprendre a reparar petits aparells elèctrics i electrònics; i la Install Party, sobre instal·lació de software i aplicacions lliures. A més, hi haurà jocs infantils sobre el consum responsable i l’exposició ‘El cicle de vida de l’electrònica’. Serà una jornada lúdica amb música i cafè que posarà fi al vuitè MSC.

SETEM Catalunya organitza el MSC des del 2016, amb l’objectiu de crear un espai per reflexionar i prendre consciència sobre els impactes socials i ambientals del sector tecnològic, i com a contrapunt al model tecnològic que es promociona al MWC.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article