Una de cada quatre entitats veu perillar la seva viabilitat econòmica a causa de la inflació

El tercer sector ha suportat un sobrecost de 281,5 milions d’euros a causa de l’augment de preus dels subministraments energètics i d’alimentació


Ara mateix a Catalunya, una de cada quatre entitats veu perillar la seva viabilitat econòmica. Així ho denuncia La Confederació i la Taula del Tercer Sector, que calculen que l’increment “extraordinari” dels costos de subministraments energètics i d’alimentació ha impactat i fort en les entitats: el tercer sector social ha suportat un sobrecost de 281,5 milions d’euros, segons lamenten les dues organitzacions en un comunicat conjunt. 

Segons La Confederació i la Taula, l’increment dels costos de subministraments està “ofegant” a les entitats socials catalanes, i per això, reclamen al Govern un pla de mesures extraordinàries per asegurar la continuïtat i qualitat de l’atenció a les persones, així com la sostenibilitat de les entitats. 

Però, fins a quin punt els sobrecostos estan escanyant a les organitzacions? Segons denuncien, fins a un 5% de les entitats es veuen o es veuran obligades a tancar serveis o a reduir l’atenció a les persones si no s’impulsen mesures específiques de compensació. I es que les entitats han vist com s’augmentaven i molt les despeses de subministraments durant el 2022: l’electricitat, un 65,66%, les de gas un 60,38%, i les d’alimentació, un 17,79%. La suma de les despeses de llum, gas i alimentació s’ha incrementat una mitjana del 31,21% l’any 2022, segons les dades d’una enquesta realitzada a finals de desembre per La Confederació i la Taula a les seves entitats federades. 

A banda d’aquestes despeses, el 70% de les entitats socials ha tingut altres conceptes de despesa que s’han incrementat de forma extraordinària, especialment el combustible, els lloguers, la neteja i el manteniment.

Per això, el 92% de les entitats ha hagut de prendre alguna mesura per contenir l’increment extraordinari de despeses derivades de la inflació. En un 63,1% dels casos han optat per implementar mesures d’eficiència energètica, fonamentalment la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques o la reducció de l'ús de l'aire condicionat o la calefacció, mesures “que no han servit en cap cas per evitar l’impacte econòmic a les entitats”, critiquen.  

El 37% de les entitats preveu tancar l’any en negatiu

Pel que fa al tancament econòmic de l’exercici 2022, un 37% de les entitats preveu tancar en negatiu, i d’aquestes, el 79% consideren que l’increment de costos de subministraments i alimentació ha influït en aquest resultat.

Per donar resposta a aquesta alarmant realitat, les dues organitzacions demanen al Govern l’impuls d’un pla de mesures urgent que permeti assegurar la continuïtat de l’atenció a les persones i la sostenibilitat de les entitats socials del país. En concret, reclamen la creació d’un fons extraordinari de recursos econòmics que compensi els sobrecostos suportats per les entitats socials, així com assegurar la implantació de mesures de compensació de sobrecostos equitatives, “dirigides al conjunt de la xarxa pública d’atenció social, independentment de qui la gestioni, bé sigui l’administració pública directament, bé sigui una entitat social”, apunten.   

D’altra banda tambe posen sobre la taula l’impuls de línies d’ajuts específiques per accelerar reformes estructurals i de transició energètica, així com la implantació d’un sistema de revisió anual de preus dels serveis “per tal que una situació d’increment extraordinari de costos com l’actual no hagi d’estar suportada per les entitats socials”, assenyalen. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article