Amnistia Internacional reclama vuit mesures previstes a la llei del ‘només sí és sí’ per evitar que sigui “lletra morta”

L’entitat recorda que s’han de crear uns 50 centres d’atenció a crisis les 24 hores i reformar diverses normatives abans que acabi la legislatura


Amnistia Internacional exigeix que es posin en marxa vuit mesures recollides a la llei del ‘només sí és sí’ abans del final de la legislatura per evitar que aquesta es converteixi en lletra morta. Més enllà de la reforma que s’ha fet al Congrés dels Diputats per revertir les revisions de condemnes cap als agressors, l’entitat apunta que s’han de crear una cinquantena de centres de crisi especialitzats oberts les 24 hores a tot l’Estat, s’ha d’avançar en la formació de tot el personal d’atenció a víctimes i s’han de reformar diverses normatives, a més d’altres iniciatives que també estan previstes en la llei, per garantir l’accés a tots els serveis i la protecció de les víctimes. 

L’organització apunta que a la llei de garantia integral de llibertat sexual —coneguda com a llei del ‘només sí és sí’— hi ha el compromís de crear centres de crisi amb atenció psicològica, jurídica i social les 24 hores del dia per a les víctimes de violència sexual a totes les províncies de l’Estat, així com a Ceuta i Melilla, abans de finals d’any. Tot i això, avui en dia només a Madrid capital i a Astúries existeixen aquesta mena de centres. Per tant, encara s’han de posar en marxa com a mínim 50 centres d’aquesta mena en els pròxims vuit mesos a pràcticament totes les comunitats autònomes. 

Amnistia Internacional també subratlla que fins ara no s’han presentat “plans concrets per a garantir l’especialització professional a través de la formació de tots els sectors implicats amb l’atenció a les víctimes de violència sexual (educatiu, sociosanitari, forces de seguretat de l’estat, administració de justícia) perquè s’acabin amb els estereotips de gènere, s’eviti la victimització secundària, i es pugui abordar el trauma que aquest tipus d’agressions té en les dones que les sofreixen”. Un fet que urgeixen les administracions a abordar amb rapidesa. 

A més a més, l’entitat remarca que el Servei Telefònic d’Atenció i Protecció per a víctimes de Violència de Gènere no inclourà les víctimes de violència sexual fins després del 31 de desembre, tot i que l’atenció telefònica del 016 per a víctimes de violència de gènere ja s’ha ampliat també a les víctimes de violència sexual. Amnistia Internacional també critica que “segueixen sense facilitar-se dades estadístiques que permetin elaborar un diagnòstic adequat sobre la violència sexual a tot l’Estat”. 

Quatre reformes legislatives pendents i sense notícies

Per altra banda, l’organització subratlla que “és imprescindible que s’abordin abans d’octubre de 2023 algunes reformes legislatives que garanteixin drets de les dones víctimes de violència sexual”. Aquestes reformes tenen a veure amb l’accés a l’assistència jurídica gratuïta, l’ampliació de l’especialització en violència sexual de la Fiscalia i dels jutges que serveixin o pretenguin servir en jutjats de violència sobre la dona, la creació d’un fons de béns decomissats per delictes contra la llibertat sexual i l’elaboració del Reglament d’ajudes a les víctimes de delictes violents i contra la llibertat sexual. 

Finalment, l’entitat considera també imprescindible que s’introdueixin mecanismes d’acreditació judicial de les víctimes, ja que actualment aquests mecanismes estan inclosos en la Llei d’Eficiència Organitzativa de la Justícia, que es troba en tràmit parlamentari. 

Urgeixen la implementació de la llei

Amnistia Internacional insisteix en el fet que la llei del ‘només sí és sí’ ha suposat “una fita important en relació amb el compliment de les obligacions internacionals de l’Estat espanyol respecte a la prevenció, detecció, investigació, sanció i reparació de la violència sexual”. Per aquest motiu, l’organització urgeix al Govern espanyol i als governs autonòmics a què impulsin de manera “immediata” la seva implementació per garantir “l’efectiva protecció de les dones i nenes i nens víctimes de violències sexuals”. 

El Congrés aprova la reforma de la llei del ‘només sí és sí’

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ impulsada pel PSOE i amb el suport del PP, Cs, PDeCAT i PNB. La modificació del text de la normativa introdueix un subtipus agreujat amb penes més altes en el delicte d’agressió sexual quan hi hagi violència o intimidació, per a un màxim de cinc anys. Fins ara, el redactat de la llei no mencionava la violència o la intimidació i fixava la forquilla bàsica de totes les agressions sexuals entre un a quatre anys. A més, també s’han fet altres esmenes, com la correcció d’una errada de la llei de protecció de la infantesa per garantir que la prescripció dels delictes greus contra la infantesa comenci a partir que la víctima compleixi 35 anys. Ara la norma haurà de passar pel Senat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article