Dincat reclama més adaptacions de llibres per fomentar la lectura del col·lectiu amb discapacitat intel·lectual

La federació d’entitats crida l’administració i el sector cultural a ampliar l’accessibilitat de la lectura per afavorir un Sant Jordi més inclusiu


Dincat reclama a l’administració pública i al sector cultural de Catalunya que fomentin l’adaptació dels llibres per fer-los més accessibles per a les persones amb discapacitat intel·lectual i que així aquest col·lectiu pugui gaudir d’una diada de Sant Jordi més inclusiva. La federació assenyala que són milers les persones que veuen vulnerat el seu dret a la cultura i a la informació, perquè no poden entendre la major part dels llibres i dels documents que es comercialitzen no només en aquesta diada, sinó tot l’any.

En aquest sentit, Dincat recomana impulsar la lectura fàcil, un mètode de creació, adaptació i validació de documents perquè siguin més fàcils de llegir i entendre. En concret, la federació demana que s’escriguin més llibres en lectura fàcil i que les editorials prenguin consciència d’aquesta necessitat, apostant per l’edició i publicació de llibres en aquest format.

A més, Dincat destaca la importància que totes les biblioteques públiques de Catalunya tinguin a disposició llibres en aquest format de lectura fàcil, ja que actualment només representen el 0,35% del total del catàleg. Un percentatge que la federació considera que és “molt baix” tenint en compte que, segons dades de l’Associació de Lectura Fàcil, el 30% de la població a Catalunya té problemes de comprensió lectora i, per tant, es podrien beneficiar d’aquest tipus de llibres i textos adaptats.

La manca de novetats, un altre problema

Dincat subratlla que una altra problemàtica amb què es troben les persones amb discapacitat intel·lectual és que moltes vegades es veuen obligades a llegir llibres o contes infantils o clàssics de la literatura, per la manca de publicacions de les novel·les més actuals en format de lectura fàcil. “Aquest fet demostra, una vegada més, el desconeixement entorn el col·lectiu, en no tenir en compte que les persones adultes amb discapacitat intel·lectual volen gaudir de novel·les d’actualitat i d’acord amb la seva edat”, afirma la federació.

Actualment, existeixen a Catalunya un total de 135 Clubs de Lectura Fàcil, impulsats per Dincat, en els quals participen 1.337 persones i dels quals un total de 28 estan especialitzats en persones amb discapacitat intel·lectual. Segons un estudi de la Diputació de Barcelona, la participació dels usuaris en aquests clubs de lectura es tradueix en un increment del 54% en l’hàbit lector i en una millora de gairebé un 20% de les seves competències lingüístiques.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article