Detectar situacions de risc a la consulta en embarassades permet millorar la prevenció del maltractament infantil

Els CAP del Garraf i de l’Alt Penedès han identificat un centenar de casos gràcies a una millor coordinació als centres


La coordinació dels professionals dels CAP del Garraf i de l’Alt Penedès s’ha intensificat per prevenir el maltractament infantil des dels mateixos centres gràcies a la detecció de dones embarassades en situacions de risc. En l’últim any, s’han identificat un centenar de casos, la majoria dels quals són dones que pateixen dificultats socioeconòmiques, manca de suport familiar, relacions inestables de parella, violència masclista o consum de tòxics.

Fins ara, aquesta informació es coneixia en el moment del part, fet que precipitava la intervenció de tots els actors implicats. Ara, es podran detectar els casos amb antelació per poder actuar amb prevenció acompanyant la dona durant el seu embaràs per reconduir la situació.

Per fer-ho possible, es va traslladar una guia amb indicadors als professionals de ginecologia i a les llevadores perquè puguin detectar casos de risc a la consulta. Des d’aleshores, quan hi ha una sospita es posen en contacte amb els treballadors socials sanitaris per valorar la intervenció que cal fer.

Tot plegat, facilita que tant el centre com el futur pediatre d’aquell infant coneguin amb temps el cas i que el focus no només se centri en el nadó sinó també en ajudar la dona. De fet, la mare coneix qui serà el pediatre del seu fill en una visita prenatal, mentre que al professional li és útil la trobada per conèixer el context de la dona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article