Augmenten un 37% les primeres visites a la Unitat de Salut Mental Perinatal del Clínic durant l’últim any  

Es calcula que una de cada cinc dones tindrà un trastorn mental al llarg de la gestació o postpart


La Unitat de Salut Mental Perinatal de l’hospital Clínic Barcelona ha realitzat més de 1.800 primeres visites a mares des del 2018, any de la seva creació i de la inauguració de l’Hospital de Dia Mare-Bebè. Concretament, en l’últim any, s’han registrat 411 primeres consultes. Es tracta de la xifra més gran registrada per la unitat, i suposa un augment del 37% respecte a l’any anterior (301).  Les dades s’han presentat aquest dimarts, coincidint amb la celebració de la Setmana de la Salut Mental Materna durant la primera setmana de maig.

Entre altres, també destaca l’increment de visites realitzades conjuntament amb Obstetrícia que han incrementat quasi un 70% (de 150 a 253). Ara, s’aprofita la commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental Materna, que se celebra el primer dimecres de maig, per destacar aquestes xifres, així com per recordar una vegada més la importància de la cura i l’atenció de la salut mental de les mares i els nadons.

Enguany fa cinc anys de la inauguració d’aquesta unitat i s’han atès 235 díades (mare-bebè) en el programa general i 244 dones des de la gestació i en el postpart en els programes creats per a l’atenció al trastorn bipolar en gestants i el programa per a mares amb Trastorn Mental Sever i elevada vulnerabilitat social (inclosa la intervenció de DGAIA). Aquestes xifres suposen un augment de dones ateses els últims anys en aquests programes i posa de manifest la necessitat de comptar amb els recursos necessaris per poder atendre-les.  

Durant aquests cinc anys, s’han realitzat més de 1.800 primeres visites, més de 1.000 visites conjuntes amb Obstetrícia, 800 interconsultes hospitalàries, 650 sessions grupals a consulta externa. També s’han realitzat més de 700 avaluacions del vincle mare-bebè i gairebé 1.000 avaluacions del neurodesenvolupament precoç dels nadons. 

Aquestes xifres posen de manifest algunes de les característiques més destacades de la unitat, que no només es basa en l’atenció, avaluació i intervenció de la salut mental materna, sinó que també es fixa en la relació mare-bebè i en el neurodesenvolupament de l’infant. De fet, l’Hospital de Dia Mare-Bebè continua sent un dispositiu únic a Catalunya que permet oferir una atenció especialitzada, semiintensiva i integral a les dones que pateixen problemes de salut mental en el postpart, juntament amb els seus nadons.  

Els Trastorns Mentals Perinatals (TMP) han destacat, en els últims anys, com un important problema de salut pública, per l’impacte que tenen sobre la salut i qualitat de vida de les dones i dels seus fills i filles a curt i llarg termini, assenyalant la necessitat urgent de millorar la detecció, prevenció i tractament especialitzat. De fet, es calcula que una de cada cinc dones tindrà un trastorn mental al llarg de la gestació o postpart, essent la depressió perinatal la complicació més freqüent, amb un 10% dels casos.  

Les xifres evidencien que el 75% de les dones embarassades o en el primer any postpart amb  trastorn mental no són diagnosticades. Del 25% restant, només el 10% reben un tractament adequat a les seves necessitats. No totes les mares senten un vincle positiu amb el seu nadó, tot i que hagi estat desitjat.  Amb aquestes xifres a la mà, les expertes alerten que les patologies mentals no tractades poden afectar el desenvolupament del nadó.  

En aquesta línia, la doctora Alba Roca, psiquiatra i cap de la Unitat de Salut Mental Perinatal del Clínic explica que  s’han detectat que les dones que arriben a les consultes tenen símptomes “més greus, arriben més tard i tenen major vulnerabilitat sociofamiliar”. Malgrat això, el 65% de les dones amb depressió postpart millora per complert a l’any, però Roca alerta que “és molt important el seu seguiment especialitzat amb tractaments adequats”.  

Aquestes dades posen de manifest la necessitat urgent de recordar la importància de prioritzar la salut mental de les mares i els seus nadons. Amb aquest objectiu, la Unitat de Salut Mental Perinatal s’ocupa del diagnòstic, atenció i tractament de qualsevol trastorn que aparegui de nou o que es presenti prèviament a l’embaràs en l’àmbit de consulta externa i hospitalària, molt lligada a les especialitats de psiquiatria i psicologia, però amb força relació amb altres disciplines, fonamentalment obstetrícia.   

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article