Organitzacions per la defensa del dret a l’energia demanen prohibir els talls de subministraments a escala europea

Impulsen un manifest conjunt en el marc de la reforma del mercat elèctric a la UE


Tretze organitzacions per la defensa del dret a l’energia han demanat aquest dilluns la prohibició europea dels talls de subministrament. Assenyalen que la proposta hauria de ser “expressa i vinculant”, i sostenen que hauria d’incloure directrius clares sobre com definir aquesta vulnerabilitat per tal que no generi desigualtats i protegeixi de forma garantista la totalitat de llars afectades per pobresa energètica.

Ho han fet a través d’un manifest conjunt, coincidint amb la posada en marxa de la proposta de la Comissió Europea sobre la revisió del mercat elèctric, que s’està treballant al Parlament Europeu.

En aquest sentit, consideren que el manifest és “un crit de consens” pel que fa al dret a l’energia, una reivindicació “històrica” dels moviments socials i ecologistes, així com una proposta en declaracions com la dels Drets Emergents o de diversos síndics de greuges arreu d’Europa. “La revisió del mercat elèctric és una oportunitat única per demostrar que la Unió Europea està compromesa amb la protecció de les persones”, han insistit.

“Cal que tothom tingui garantit l’accés a l’energia, però la seva mercantilització ho impossibilita, ja que posa per davant els beneficis d’uns pocs enfront de les necessitats més bàsiques del conjunt de la població”, han remarcat.

Finalment, han recordat que —en xifres del 2021— més de 35 milions de persones van viure en situació de pobresa energètica i 72 milions més estaven per sota del llindar de la pobresa. En aquest sentit, han assegurat que “per a moltes afectades dels talls de llum, ja no es tracta de triar entre menjar o escalfar-se, sinó directament viure sense energia: a les fosques, sense àpats, sense poder fer els deures de l’escola, sense nevera, sense possibilitat de carregar el telèfon o altres electrodomèstics”. Sent així, asseguren, “aquests talls tenen conseqüències nefastes en la salut, el benestar, la vida professional i familiar i l’educació dels infants”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article