La Creu Roja atén un 31% més de persones en situació d’extrema vulnerabilitat que fa dos anys

Es tracta de la xifra més alta dels darrers quatre anys derivada de la pandèmia, el canvi climàtic i el conflicte d’Ucraïna


La Creu Roja va atendre 157.656 persones en situació extrema de vulnerabilitat a Catalunya el 2022, un 31% més que el 2019. Es tracta de la xifra més alta dels darrers quatre anys derivada de la pandèmia de la Covid-19, el canvi climàtic i el conflicte d’Ucraïna. En el marc de la presentació del balanç del darrer any, el seu president, Josep Quitet, també ha explicat que un total de 591.266 persones van rebre el suport de l’organització el 2022: 422.000 persones a Catalunya, de les quals el 57% eren dones. Pel que fa a la resta, van ser persones ateses en projectes de cooperació internacional. Al territori català es van atendre 42.000 persones provinents d’Ucraïna, el 82% del total de persones refugiades.

Durant els darrers anys l’entitat ha detectat un creixement de la pobresa estructural aguditzada a causa de diferents factors. Així, tal com ha insistit el president, més de 150.000 persones van rebre suport per cobrir necessitats bàsiques d’alimentació, higiene, material escolar o ajuts per fer front als subministraments. De fet, Quitet ha afegit que bona part d’aquestes persones “tenen família i gent a càrrec”, una situació que els porta a pensar que la xifra podria ser en realitat d’unes 200.000 persones.

Davant aquesta situació, l’organització ha posat en marxa el pla Creu Roja Reacciona, una resposta “directa, immediata i propera” davant la crisi que vol respondre a les creixents necessitats de la població en un context d’increment continuat dels preus de béns i serveis bàsics. Només a Catalunya s’hi han destinat més de 800.000 euros procedents de fons propis i s’ha fet una crida per captar fons privats i públics. L’objectiu és oferir una atenció integral a les persones en situació vulnerable, “no només cobrint les seves necessitats més immediates”, sinó “promovent-ne la recuperació de l’autonomia econòmica i personal”.

En aquesta línia, la Creu Roja ha implementat programes d’ocupació i d’inserció laboral a través dels quals s’han atès 7.070 persones, de les quals 2.051 han estat inserides al mercat laboral, el 80% dones. És a dir, tres de cada deu persones sense feina o en situació de precarietat laboral amb què s’ha treballat han trobat una feina.

De fet, la coordinadora de l’organització, Anna Sabaté, ha assegurat que el perfil de persones que venen a demanar una ajuda bàsica és “molt variat”. Per exemple, “treballadors pobres, que tot i tenir una feina no arriben a final de mes” i d’altres que “encara que tinguin una feina”, l’increment dels preus de consum, “fa que hagin de venir a l’entitat”. “No seria un marge de pobresa estructural, sinó persones que entren i surten del sistema, perquè aquest ofereix prestacions que en un moment determinat poden satisfer aquestes necessitats”, ha conclòs.

Resposta al conflicte d’Ucraïna

Tal com ha assegurat el president, el 2022 “ha tornat a posar a prova la capacitat d’adaptació de la institució humanitària”. Concretament, l’escalada del conflicte a Ucraïna ha provocat una arribada de persones refugiades sense precedents. Durant l’any passat, la Creu Roja va donar assistència a Catalunya a 42.800 persones arribades d’aquest país i en va allotjar 20.791 a 41 municipis, en el marc del programa d’acollida i integració del Ministeri d’Inclusió, Migracions i Seguretat Social. Actualment, 2.000 continuen en els recursos de primera acollida i unes 400 ja estan preparades per a l’autonomia.

El col·lectiu ucraïnès ha representat el 82% del total de persones refugiades amb què la Creu Roja ha treballat durant l’any passat. Deixant de banda aquest grup, la majoria de persones ateses procedeixen principalment de Colòmbia i Veneçuela, seguides de les de Rússia, Geòrgia, Perú i Hondures. En total, l’organització va atendre 52.417 refugiats amb l’objectiu de garantir-ne la protecció i la integració social.

La base social i pressupostària

Finalment, pel que fa a la base social i pressupostària, a Catalunya l’organització va tancar el 2022 amb un equip de voluntariat format per 20.272 persones, el 61% de les quals són dones; amb 222.107 persones i empreses sòcies, i amb una plantilla tècnica de 1.670 persones (el 73,70% dones i el 26,30% homes).

El 2022 el pressupost de la Creu Roja va superar els 154 milions d’euros, un augment fruit principalment de l’emergència d’Ucraïna i també del creixement de les col·laboracions empresarials. De cara als pròxims anys, l’entitat s’ha proposat cinc punts en els quals incidirà especialment: la pobresa cronificada; el medi ambient, la sostenibilitat i el canvi climàtic; les migracions i el refugi; la soledat no volguda i els joves i la salut mental.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article