L'europarlament aprova quotes per assegurar la paritat en alts càrrecs empresarials

Si les taxes d'ocupació, ocupació a temps parcial i productivitat de les dones fossin similars a les dels homes, el PIB de la UE s'incrementaria en un 30%.


Amb motiu del Centenari del Dia Internacional de la Dona, el Parlament Europeu ha aprovat avui l'informe anual sobre la igualtat entre homes i dones a la UE i un informe sobre el rostre femení de la pobresa a la UE. Al primer, els diputats demanen introduir quotes per garantir la paritat als consells d'administració de les empreses i reduir les diferències salarials en un 0,5% per al 2020; mentre que el segon informe subratlla que un 17% de les dones europees viu en la pobresa i es proposen mesures per combatre aquest fenomen.

El president del Parlament Europeu, Jerzy Buzek, ha participat en una cerimònia per commemorar els 100è aniversari del Dia Internacional de la Dona. El president ha assenyalat que "la presència femenina al Parlament Europeu és massa baixa. Un 35% de dones no és suficient, encara que aquest percentatge és lleugerament superior al dels parlaments nacionals. Són els parlaments nacionals qui han d'assegurar una major representació femenina a l'Eurocambra. Els Estats membres haurien d'adoptar decisions i un marc jurídic adequat per complir aquest objectiu"

Quotes

El Parlament ha aprovat per 366 vots a favor, 200 en contra i 32 abstencions, un informe sobre la igualtat de sexes al 2010. Els eurodiputats insisteixen que totes les polítiques de la UE haurien de comptar amb una perspectiva de gènere i subratllen que si les taxes d'ocupació, ocupació a temps parcial i productivitat de les dones fossin similars a les dels homes, el PIB de la UE s'incrementaria en un 30%.

El text, elaborat per la diputada búlgara Mariya Nedelcheva (PPE), subratlla que la renda mitjana de les dones a la UE segueix situant-se un 15% per sota de la dels homes. Aquesta diferència arriba al 25% en el sector privat. D'altra banda, dos terços dels 63 milions d'aturats de 25 a 64 anys que hi ha en la UE són dones.

Només un 3% de les grans empreses europees estan dirigides per una dona. L'informe proposa als Estats membres que prenguin mesures eficaces, per exemple quotes, per garantir una millor representació de les dones en els consells d'administració de les empreses en general, especialment en aquelles que tinguin participació pública.

Els diputats consideren que Noruega és un exemple de bones pràctiques. El país nòrdic aplica des del 2003 una política de quotes per assegurar la paritat en els consells d'administració de les empreses, exemple que ja han seguit Espanya i França.

L'Eurocambra també demana que es fixin objectius vinculants per garantir la representació equitativa d'homes i dones al món de la política i assenyala que l'ús de quotes electorals té efectes positius.

D'altra banda, els diputats desitgen una major la participació de les dones en totes les institucions europees, especialment en llocs de responsabilitat, i subratllen que han de fer-se esforços addicionals en els àmbits estatals, regionals i municipals.
Igualtat salarial

El Parlament Europeu subratlla que les diferències salarials entre homes i dones encara són d'un 18% a la UE, superant el 25% en alguns Estats membres. A més, una ciutadana de la UE ha de treballar, de mitjana, 418 dies naturals per guanyar el mateix que un home en un any natural.

L'informe sobre la situació de la igualtat de gènere al 2010 exigeix la revisió de la legislació vigent sobre igualtat salarial i recolza la introducció de metes concretes com, per exemple, la reducció de les diferències salarials en un 0,5% per al 2020.
Conciliació de la vida personal i professional

L'Eurocambra insta a la Comissió a vetllar perquè els Estats membres apliquin correctament les normatives europees sobre la conciliació de la vida professional i la vida privada. Els diputats destaquen que "la introducció d'horaris de treball flexibles i l'oferta d'oportunitats de teletreball, així com el desenvolupament de les estructures de cura dels fills i la professionalització de l'assistència domèstica per a les persones d'edat, representen un pas important de cara a la conciliació de la vida laboral i la vida familiar".

L'informe critica que la falta de sistemes adequats de permisos, en particular els parentals, i d'una organització flexible del treball per a mares i pares, impedeixi sovint a les dones participar activament al mercat laboral o treballar a temps complet. De la mateixa manera, prega als Estats que millorin les instal·lacions d'acolliment per a nens, com les guarderies i parvularis, per a persones majors i per a altres persones dependents a preus assequibles, de bona qualitat, i amb horaris compatibles amb jornades laborals a temps complet.

El Parlament també insta al Consell, a la Comissió i als Estats a evitar retallades en les prestacions o serveis socials en la cura dels fills i de les persones majors i vulnerables.

Violència contra les dones

Els diputats insisteixen a fer una crida a la Comissió perquè, en els propers quatre anys, instauri un Any Europeu de lluita contra la violència que pateixen les dones. A més, acullen positivament que el debat sobre aquest tipus de violència s'hagi rellançat, concretament mitjançant la creació d'una ordre europea de protecció, promoguda per la Presidència espanyola, i la directiva contra el tràfic d'éssers humans. L'informe insisteix en la necessitat que el Consell i la Comissió acceptin l'acord aconseguit al Parlament Europeu sobre l'ordre de protecció europea perquè la directiva entri en funcionament al més aviat possible.

17% de pobresa femenina

A l'informe sobre el rostre femení de la pobresa, de la diputada romanesa Rovana Plumb (S&D), també aprovat avui, els diputats subratllen que un 17% de les dones dels 27 països de la Unió Europea viu en condicions de pobresa. A més, el 22% de les dones de més de 65 anys estan amenaçades per la pobresa, en comparació amb el 16% dels homes.

El Parlament Europeu preveu un "augment desproporcionat" de l'atur femení com a conseqüència de l'anunciament de retalls pressupostaris al sector públic. Per aquest motiu, els diputats advoquen per la creació de llocs de treball adaptats a situacions específiques, per exemple, treballs a temps parcial o amb horaris flexibles per a les dones que estan criant als seus fills.
Protecció social

L'informe recalca que, per tal de no empitjorar les condicions de precarietat de les dones dins del mercat laboral, s'han de tenir en compte les càrregues familiars als expedients de regulació de treball, sabent que, en molts casos, els fills estan a càrrec de les dones.

Igualment, els diputats defensen la revisió dels sistemes impositius i de protecció social per individualitzar els drets en els règims de pensions i de la seguretat social i eliminar l'avantatge al responsable del manteniment familiar. Altres prioritats són garantir la igualtat de les pensions i eliminar els incentius que tenen un impacte negatiu a la participació laboral i social de les dones, com la tributació conjunta o la supeditació de les subvencions per al cuidat de persones dependents a la inactivitat de les dones.

També és fonamental preveure una protecció social per a les famílies monoparentals i facilitar l'accés i la reincorporació dels progenitors sols al mercat laboral. Un terç de les famílies monoparentals a Europa viu en condicions de pobresa.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article