La patronal ACRA alerta que les 1.626 noves places de residències de gent gran reduiran “molt poc” la llista d’espera

Hi ha 11.000 persones pendents que se’ls ofereixi plaça per primer cop i 13.000 que hi han renunciat o esperen trasllat


La presidenta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Cinta Pascual, creu que les noves places per a residències de gent gran que el Govern ha anunciat no són suficients per a la demanda que hi ha. “Eixugaran molt poc la llista d’espera. Benvingudes siguin, però és molt poc”, ha valorat Pascual, en referència a les 1.626 places públiques per a residències de gent gran que han d’entrar en funcionament aquest any. Hi ha 10.938 persones que esperen accedir a una residència per primera vegada; 7.138 que es mantenen a la llista d’accés perquè estan en un centre que no era la primera opció i esperen un trasllat i 6.301 que són a la llista, però han renunciat algun cop a l’ingrés, segons dades facilitades pel Departament de Drets Socials.

“Si amb el pressupost més alt dels últims anys eixuguem tan poc la llista d’espera, tindrem un problema”, ha afirmat Pascual, amb referència als comptes del 2023 del Departament de Drets Socials —3.372 milions d’euros (+13,1%) si no es tenen en compte els fons Next Generation i 3.520,5 (+9%) amb els recursos europeus—. Les últimes dades de què disposa l’ACRA és que hi havia unes 18.000 persones en llista d’espera per a una plaça de residència de gent gran.

Preguntada per aquesta qüestió, Drets Socials indica que, a principis del 2023, hi havia 10.938 persones en llista d’accés que no estaven en cap residència i no havien renunciat mai a cap plaça. La xifra, assenyala el departament, no inclou les 7.138 persones que es troben a la llista d’accés perquè estan ingressades en una residència que no és la primera opció i s’hi mantenen perquè han demanat un trasllat de centre. Tampoc inclou les 6.301 persones que, tot i estar en la llista d’accés, han renunciat una vegada o més —fins a 35 vegades— a l’ingrés. El departament assegura que aquestes persones “no estan desateses”, ja que hi ha altres prestacions derivades de la Llei de Dependència o del Sistema Públic de Serveis Socials.

ACRA demana un “esforç per millorar la situació”

També sobre l’anunci d’aquest dijous, Pascual lamenta que algunes residències que feia temps que esperaven l’augment han vist ara que podran ampliar molt poques places. La presidenta de l’ACRA creu que la conselleria voldria incrementar més les places i es troba amb limitacions pressupostàries, però en qualsevol cas li demana un “esforç per millorar la situació”.

La presidenta de la patronal de les residències també insta el conseller Carles Campuzano a concretar les millores en les prestacions econòmiques vinculades (PEV) per “animar les persones usuàries a sol·licitar-les mentre esperen la plaça pública”. Les PEV són ajudes per pagar una plaça a una residència privada quan l’accés a un centre públic o concertat no és possible.

De fet, a principis d’any, en la presentació dels pressupostos, Drets Socials va anunciar 4.500 places, que es distribuïen de forma provisional, segons aclareix el departament, en 2.000 places en l’àmbit residencial i de l’atenció diürna i 2.500 a través de les prestacions econòmiques vinculades. La xifra definitiva de les places residencials i atenció diürna és la que va anunciar aquest dijous el Departament, 2.369.

Aquestes places per a gent gran inclouen les 1.626 en residències; 499 en centres de dia i 244 en els Serveis d’Atenció Integral en l’Àmbit Rural (SAIAR). El Govern també ha anunciat unes 700 places per a persones amb discapacitat. En total, per tant, aquest any han d’entrar en funcionament 3.000 noves places per a persones grans i persones amb discapacitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article