Un de cada tres alumnes de 4t d’ESO utilitza el mòbil més de tres hores al dia

El 15,2% de les noies s’ha sentit assetjada sexualment a través de les xarxes, segons un estudi de la Diputació de Barcelona


El debat sobre l’ús de pantalles està sobre la taula: famílies, escoles, metges, mitjans de comunicació, etc. reflexionen aquests dies sobre l’impacte d’utilitzar els dispositius mòbils abans de complir els 16 anys. Ara, un estudi de la Diputació de Barcelona sobre els usos d’internet i pantalles en adolescents, a partir d’una l’enquesta sobre els hàbits de salut de l’alumnat de quart d’ESO de la província de Barcelona, ofereix dades que poden ajudar a entendre l’ús que els menors d’edat en fan del telèfon. I, segons aquest estudi, un de cada tres alumnes de 4t d’ESO, el 36% dels enquestats, utilitza el mòbil més de tres hores al dia i un 35% entre  una i tres hores diàries.

Segons aquest informe sobre els usos d’internet i pantalles en adolescents —que es presenta aquest dimarts a l’Smart City Expo World Congress i que ha comptat amb la participació de 30.650 estudiants de centres de 90 municipis de la província— un de cada quatre alumnes (24%) juga a videojocs més de dues hores diàries, i el 34% hi juga entre una i dues hores diàries. Pel que fa a la visualització en línia de sèries, pel·lícules, etc., el 40% hi dedica entre una i dues hores diàries, i el 26% més de dues hores. Cal recordar que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no passar més de dues hores diàries utilitzant pantalles.

Segons mostren els resultats, els patrons d’ús d’aquestes pantalles ha canviat en els darrers anys, “incrementant-se el seu ús diari de forma significativa”, indica la Diputació de Barcelona. Per exemple, el curs 2015-2016 un 36% dels nois i un 4% de les noies de 4t d’ESO jugava a videojocs en dies laborables, percentatges que ara arriben al 51% i 11% respectivament. També creix l’ús diari de xarxes socials: el 62% dels nois i el 77% de les noies les utilitzen de dilluns a divendres, el que suposa un creixement de 20 i 13 punts percentuals, respectivament, respecte al curs 2015-2017. Encara més notable és el creixement de les xarxes socials en cap de setmana, on l’ús s’ha pràcticament duplicat respecte a fa set anys en ambdós sexes.

L’ús excessiu de pantalles s’entén com aquell que fa als usuaris desatendre o els impedeix fer altres activitats necessàries. En aquest sentit, el 41,3% dels alumnes de 4t d’ESO reconeix que en algun moment desatenen les seves obligacions per connectar-se a internet. Un 45,4% admet que en algun moment passa més temps navegant que amb els amics, situació que el 8,2% reconeix que passa “sempre”. A més, un de cada cinc ha preferit internet que fer esport en algun moment.

El percentatge d’estudiants de 4t d’ESO que declara fer bastants cops un ús “excessiu” d’internet se situa en el 40,2%, percentatge que pràcticament duplica el del curs 2015-2017 (21,9%). Els col·lectius adolescents que fan un ús més excessiu d’internet són els immigrants, especialment els de primera generació; els procedents de famílies monoparentals i altres situacions de convivència, i aquells amb baix nivell socioeconòmic.

Prevenir l’ús abusiu

La Diputació de Barcelona ofereix als municipis de menys de 20.000 habitants el taller ‘Pantalles i xarxes socials’ adreçat a l’alumnat de 1r cicle d’ESO, que té com a objectiu prevenir l’ús abusiu o problemàtic a les pantalles i xarxes socials.

El taller vol afavorir l’ús responsable de dispositius i xarxes socials, promoure un bon ús de les aplicacions per aprofitar-les en la vida personal, professional i acadèmica, valorar els aspectes negatius de l’ús de pantalles i xarxes socials i promoure l’esperit crític entorn la nostra privacitat, dades i drets i treballar la identitat digital. Aquest 2023 es faran 243 tallers.

D’altra banda, la Diputació també impulsa el Centre de Prevenció i Intervenció en Drogodependències, SPOTT, que té com a objectiu oferir suport als serveis socials municipals i als consells comarcals, en la prevenció, detecció i atenció dels adolescents i joves amb problemàtica d’addiccions a substàncies i a les pantalles;  i en l’orientació a les seves famílies. Els usuaris hi arriben derivats des dels serveis socials bàsics municipals.

Des de l’inici del programa de pantalles al 2016, l’SPOTT ha atès 209 usuaris, 70 dels quals en els nou primers mesos de 2023. El perfil dels usuaris del programa de pantalles de l’SPOTT és d’un adolescent (81,83% són nois) amb una edat mitjana de 14,6 anys i que en un 75% dels casos presenta patologia dual. Pel que fa a l’abús principal relatiu a pantalles, en els nois és bàsicament en videojocs i en les noies en xarxes socials.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article